– Det er ikke så rart at skolen topper lista. Barn tilbringer masse tid her og leker sammen med andre. Da kan det fort skje uhell og ulykker, sier Helge Skjerven, rådgivende lege i Frende Forsikring.

Det er i Frendeundersøkelsen, utført av Norstat, hvor skolen ender opp «på topp» i skadestatistikken. Se oversikten lenger ned i artikkelen.

Våren er tida for skader

Tall fra SSB viser at 20 prosent av de mellom 0 og 19 år var innom legevakten i løpet av 2020. Totalt var det nesten 60.000 konsultasjoner for de mellom 0 og 19 år som sorterer under kategorien ulykker og skader.

– Mange brudd og småskader skjer nå om våren når det blir mildere i været. Vi merker økt pågang av denne typen ulykker hvert år på denne tida, sier Skjerven.

Fallskader er den hyppigste skadeformen blant barn og unge, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) og 12 prosent av befolkningen behandles for skader hvert år.

Norge med flest skader i Norden

På andreplass rapporterer foreldre om skader på trampoliner.

– Foreldre har et klart og stort ansvar når de setter opp en trampoline. De kan også risikere å bli erstatningsansvarlige om andres barn blir skadet, sier Skjerven – og påpeker at antall skader har gått ned etter at sikkerhetsnett ble påbudt.

Inne på topp fem finner man også sykkel- og sparkesykkelulykker. Legen minner om at hjem skal på hver gang barna bruker sykkel, sparkesykkel, løpehjul, skate- eller hoverboard.

– Antallet skader i de yngste aldersgruppene er høyere i Norge enn i resten av Norden. De fleste skjer i eller rundt hjemmet, på fritidsaktiviteter eller i trafikken, sier Skjerven.

Han understreker likevel at Norge er blant verdens sikreste land å vokse opp i med strenge byggeregler, barnesikringer hjemme og myke underlag på lekeplasser.

Brann- og hodeskader blant de minste

På tross av dette er ulykker den viktigste dødsårsaken blant den yngre delen av befolkningen. I befolkningen er ungdom blant dem som skader seg oftest, viser tall fra FHI.

Små barn fra 0–4 år er utsatt for brann-, etse- og hodeskader, mens ungdom ofte får overflate-, forstuings- og bruddskader.

– Det er flere gode tiltak du kan gjøre i hjemmet for å forhindre ulykker. Sklisikring, sikring av trapper, rekkverk og komfyr er noen klassiske eksempler, sier Helge Skjerven.

Her skader barna seg oftest:

  1. Skolen

  2. Trampoline

  3. Sykkel

  4. Trening

  5. Sparkesykkel

  6. Bil