– Flyene er smekkfulle, særlig de fra Tromsø til Oslo, sier fungerende lufthavnssjef Per-Erik Nordsveen.

Fly mellom Tromsø og andre byer er nesten fullbooket i juletiden, og det kan bli mer kø i sikkerhetskontrollen enn vanlig, melder Nordsveen.

– Et godt råd vil være at man tar seg litt god tid, for det er mange som skal ut å reise. Mange har mye bagasje med seg i juletiden, og det i seg selv gjør at det blir litt mer kø enn vanlig. Så man må ta det gode julehumøret med seg til flyplassen, sier Nordsveen.

Likevel ser han ser ikke for seg at det blir masse trengsel i lufthavnen.

– Bemanningen i sikkerhetskontrollen er god, og vi har lagt alt til rette for at juletrafikken skal gå så smooth som mulig. Vi vet det er mye trykk, så vi dimensjonerer deretter, sier han.

Tromsø travlere enn Bergen

22. desember er den store reisedagen for flyselskapet Widerøe. Selskapet ser at juleflyene til og fra Tromsø er fullere enn andre steder i Norge.

– Vi har ruter som er utsolgt både mellom Trondheim-Tromsø, Bodø-Tromsø og Bergen-Tromsø. Flyene er fulle begge veier, sier kommunikasjonssjef Catherina Solli fra Widerøe.

Tromsø-rutene har flere utsolgte avganger enn ruter på for eksempel Vestlandet, der det er flere ledige seter på de korte vestlandsrutene enn i Tromsø, nevner Solli.

Hvis man ikke har kjøpt billetten hjem til jul, bør man kjappe seg.

– Det er fortsatt mulig å komme seg mellom sør og nord før jul, da det er noen avganger hvor det fortsatt er litt seter igjen. Men flyene begynner virkelig å fylles opp nå, sier hun.

Hun understreker at det fortsatt er noen få studentbilletter til en billigere pris igjen, både til og fra Tromsø.

– Det er faktisk noen billetter som gjør det mulig for studenter å komme seg hjem til bestemors juleskinke for å si det sånn, ler hun.

Har satt opp ekstra fly

Flyselskapet Norwegian har satt opp ekstra fly den 22., 23., 26. og 27. desember. Det er fortsatt ledige plasser på de fleste flyginger, opplyser kommunikasjonsrådgiver Eline Skari fra Norwegian.

– Dette er en av de travleste tidene på året til og fra de fleste byer. Det som er spesielt med Tromsø er at det ikke er togmuligheter, så veldig mange benytter fly, sier hun.

Norwegians store reisedag er allerede overstått.

– Som vi ser det er det mange som har reist allerede. Den travleste dagen i Tromsø var antakeligvis tirsdag, og så er det veldig mange som skal reise i dag (onsdag), sier Skari.

For SAS derimot er den største reisedagen 22. desember. Det er fortsatt noen seter igjen både til og fra Tromsø, men de billigste billettene på de populære avgangene er utsolgt, sier pressesjef Tonje Sund.

– Dersom man har planer om å reise anbefaler vi at man skynder seg å booke, for flyene fylles fort opp på slutten, sier hun.

Bikker to millioner passasjerer i Tromsø

Noe som er annerledes denne julen er at det går mange fly til utlandet også julaften. Her er det avganger til både Frankfurt, Wien, Paris, München, Düsseldorf, Helsinki og Gran Canaria.

– Og det er nesten fulle fly alle sammen, sier Per-Erik Nordsveen.

Passasjertallene for Tromsø lufthavn er ikke helt tilbake på samme nivå som før pandemien, heller ikke nå i juletiden. Men når juletiden er slutt vil flyplassen ha bikket to millioner passasjerer i 2022, forteller han.

– Vi er der ikke enda, men vi kommer til å bikke to millioner passasjerer i løpet av desember, sier han.