Denne saken er skrevet av skoleelev Isak Brox Krane (14) som er PRYO-elev (praktisk yrkesorientering) hos Mediehuset iTromsø denne uken.

I Tromsø er det tre kommunale steder hovedsakelig rettet mot ungdom: Tvibit, Grab og UMT (Ungdommens møteplass i Tromsø).

På Tvibit møter iTromsø en ung aspirerende artist som bruker Tvibit til å spille inn låtene sine.

Den fjortenårige Jorik Kopala-Nordli, eller «jorik13K» som han heter i studioet, er en hyppig bruker av Tvibit og andre klubber sine studioer.

Tvibit åpnet i 2000. Stedet har vokst mye siden da. Huset blir i dag tatt i bruk av mange ungdommer som også får lov til å konstruere egne arrangementer.

Tvibit:

  • Tvibit har en stor ung målgruppe som innebærer alle mellom 15 og 30 år, huset inneholder studioer til musikkinnspilling, konserter, øvinger, og private arrangementer.

– Tvibit er et sted som betyr mye for meg, det viktigste med klubben er studioet, jeg kan komme dit ofte, få ut følelsene mine, og lage «bangers». Jeg vet ikke hvor jeg hadde vært hvis jeg ikke kunne være på Tvibit. Jeg ser jo for meg at jeg har en fremtidig karriere innen musikken.

Sosiale medier

Ifølge ungdataundersøkelen fra 2021 har bare 13 prosent av unge i Tromsø kommune tatt vært på minst en aktivitet på en ungdomsklubb. Jorik tror formidling og åpningstider er det nøkkelen for å øke andelen som besøker klubbene.

– Alt handler om hvordan man får informasjonen ut, man må i større grad ta i bruk sosiale, jeg skal ikke snakke for andre, men hvis jeg finner ut om noe som skjer i byen så er det gjennom Instagram eller plakater i sentrum. En annen ting kan være åpningstider, mange av klubbene er bare åpne kun to dager i uken, og jeg skulle gjerne kunne vært der oftere enn det, sier Kopala-Nordli.

FRITID: Jonny som er enhetsleder for fritid i Tromsø kommune forklarer hvorfor klubbene bare har åpent to dager i uka. Foto: Ronald Johansen

Mangler bevilgning

Enhetsleder for fritid i kommunen Jonny Rødsok Hanssen forteller om utfordringer med å drive ungdomstilbudene.

– Den største utfordringen med å drive klubbene er å nå ut til unge, vi ser jo at unge i dag i stor grad nås ved hjelp av sosiale medier og internett, så det gjelder å nå ut til dem der de er. Tilbudene vi har per nå er veldig gode og har kapasitet til å ta imot mange, problemet er at folk ikke vet at de finnes.

GRAB:

  • GRAB er en relativt ny ungdomsklubb på Stakkevollan, som konstant etablerer nye tilbud. De har tatt i bruk gamle lokaler i nabolaget som innebærer en svømmehall, flere danserom, på hele 7,5 kvadratkilometer. Klokken åtte lages varme måltider til ungdommene som bruker klubben. Grab er åpent på kveldstid mandager og onsdager.

I tillegg til at ikke alle vet om tilbudene er mangel på offentlige midler også et problem for klubbene, ifølge ham.

UMT:

  • Ungdommens møteplass i Tromsø åpnet nettopp nytt lokale i Tollbugata 3a. På UMT kan man game, slappe av, og delta på de forskjellige tilrettelagte aktivitetene som finner sted der. På UMT arrangeres blant annet en møteplass for skeive, hvor unge likesinnede fra LHBT+ miljøet kan møtes trygt. UMT er åpent for alle unge hver tirsdag.

– Vi er avhengige av midler fra kommunen, og per nå er de kun tilstrekkelige nok til å ha mange av klubbene åpne to dager i uka, så hvis vi vil utvide tilbudene så trenger vi mer bevilgning fra det offentlige.

Han vet om de lave ungdata-resultatene, men har gode nyheter på den fronten.

– De ungdata-tallene var fra en periode hvor vi var rett på vei ut av en pandemi, og det var begrenset med hva vi kunne tilby, men i dag er tallene betydelig høyere, avslutter han.