Mannen er siktet for etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter som kan skade grunnleggende nasjonale interesser (straffelovens paragraf 121).

Brudd på denne paragrafen straffes med bøter eller fengsel i opptil tre år.

Advokat Marijana Lozic forsvarer mannen i Oslo tingrett. Hun opplyser at hun ikke har tid til å gi en kommentar før fengslingsmøtet fordi hun må sette seg inn i saken.

Den spionsiktede mannen har samtykket til varetektsfengsling, skriver NTB.

– Han erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen, skriver Lozic i en SMS til VG.

Fengslingsmøtet skulle begynne klokken 13.00, men er utsatt til 14.00

Siktede skulle i utgangspunktet møte i retten. Men like før klokken 13.45 opplyser tingretten at fengslingsspørsmålet blir behandlet som kontorforretning

Internert på Trandum

Mandag denne uken besluttet Nord-Troms og Senja tingrett at mannen kunne interneres i fire uker.

NRK skrev først at de erfarte at PST sikter den spionmistenkte mannen.

Han har oppholdt seg på Politiets utlendingsinternat Trandum i Ullensaker kommune, der han etter forholdene har det greit, ifølge forsvareren Thomas Hansen.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener at mannen har utgitt seg for å være brasiliansk, men egentlig er russisk og jobber for en av de russiske etterretningstjenestene. De ønsker ham utvist fra Norge.

Han er mistenkt for ulovlig etterretning som kan skade grunnleggende nasjonale interesser, og etterretning som kan skade andre staters sikkerhetsinteresser.

Thomas Hansen har bistått mannen før siktelsen ble kjent. Han har tidligere sagt til VG at mistenkte er i sjokk og stiller seg totalt uforstående til det som har skjedd.

Hadde enveisbillett ut

Justisdepartementet varslet om mannen 20. oktober.

Torsdag bekreftet Hansen at spionmistenkte hadde en enveisbillett ut av landet med avreise 25. oktober – dagen etter han ble pågrepet.

Han sa imidlertid at klienten hans har forklart at han hadde kansellert flybilletten.