Mandag i forrige uke slapp Nasjonalt kunnskapssenter om voldog traumatisk stress (NKVTS) andre deloppsummering fra prosjektgruppen etter22. juli. RVTS Nord (Regionalt ressurssenter om vold,traumatisk stress og selvmordsforebygging) innhentet informasjon fra personenesom kommer fra Nord-Norge og Svalbard. En av dem som har stått for intervjueneer Aud-Mari Sohini Fjelltun, sykepleier og koordinator for oppfølgingen iregionen.

– Jeg opplever gjennom intervjuene jeg har gjort at Tromsøhar vært veldig flinke til å følge opp ungdommene her. Det har Tromsø kommune ogsåfått skryt for i resten av landet, sier Fjelltun.

Like resultater

Etter 22. juli har flesteparten av ungdommene blitt fulgtopp av psykososiale kriseteam i tillegg til at hver enkelt har fått mulighetentil å ha en kontaktperson i kommunen. Ifølge Fjelltun og Ingrid Nesje,stedfortredende leder, er det likevel flere steg igjen for ungdommene. Ifølgerapporten til NKVTS sliter fortsatt en av fem med symptomer på posttraumatiskstress.

– Intervjuene som er gjort i vårlandsdel er gjenkjennelig i forhold til resultatene som NKVTS viser. Enkeltesliter fortsatt, mens andre kommer seg videre, sier Nessje.

Dette forbedrer seg etter hvert, men likevel vil dissereaksjonene kunne prege ungdommene.

– Når man er i slutten av tenårene er det et stort problemmed mye fravær som en ettervirkning etter slike traumatiske opphevelser somdisse ungdommene har gjennomgått. Blant annet er det vanskelig å ikke få etførstegangsvitnemål, sier Fjelltun.

Laget e-læringsprogram

Tromsø kommune hadde 19 overlevende og kommunen arrangerteflere møter med de 19 rett etter 22. juli 2011.

– Dessverre har ikke alle kommunene i vår region vært likeflinke som Tromsø kommune, sier Nesje.

I tillegg arrangerte RVTS nord fire samlinger i regionen i2012 for overlevende, søsken og foreldre.

– Vi har fått positive tilbakemeldinger fra dem som hardeltatt på samlingene, og også de som har vært en del av undersøkelsen forNKVTS. De jeg er bekymret for er likevel de 35 prosentene som ikke har deltattog hvorfor de har latt være, sier Fjelltun.

I Tromsø laget RVTS i fjor et e-læringsprogram som skalhjelpe de som er med i psykososiale kriseteam over hele landet. Dette ble gjortpå bakgrunn av hendelsene på Utøya, men brukes også av kriseteam som behandlerandre traumatiske hendelser. Det har de gjort i samarbeid med nasjonalt senterfor telemedisin.

– Dette er noe vi er veldig stolt av at vi har fått til. Vihåper at også de som ikke er en del av kriseteamene kan benytte seg av dettedersom de har noen i nære relasjoner som har gjennomgått traumatiske opplevelser,sier Nesje.