Lørdag kveld var Elin Danielsen og hennes to år gamle sønn på Rema 1000 på Veita-senteret. I området utenfor matbutikken står det et lite leketog, som Danielsens sønn løp bort til og ville leke med.

Les også: "Fortsatt mange nakne vinduer i sentrum"

– Jeg har gått forbi det toget flere ganger, men har ikke sett nøye på det. Det gjorde jeg da og jeg ble sjokkert.

Trodde det var en spøk

På toget er det to store klistremerker av afrikanere ikledd bastskjørt, hvor det er en liten gutt på det ene bildet som trommer på en tromme og et afrikansk par på det andre.

Les også: "Disse satset nytt i sentrum"

– Først tenkte jeg at dette måtte være en spøk jeg ikke skjønte og derfor la jeg ut bildet på min Facebook-profil for å sjekke om det bare var jeg som reagerte på dette. Det var det ikke.

Danielsen fikk flere kommentarer på at dette slettes ikke er uvanlig og folk reagerte sterkt på at det er slikt et barnetog dekoreres.

– Dersom man omgir seg med bilder hvor man putter folk i slike kategorier kan det ha negativ innvirkning på hvordan man vil oppfatte afrikanere. Jeg ble overrasket over at det er slike sterotypiske bilder i 2014, sier hun.

Hun mener dette er en form for 30-talls estetikk som bygger opp under stereotyper som burde vært borte i 2014.

– Jeg setter spørsmålstegn med hvor maktforholdet sitter i samfunnet og hvem det er som bruker disse følelsesladde begrepene, hadde det vært en same i samekofte eller nordlendingen med fiskeslog rundt beinene hadde nok mange reagert.

Bør være bevisst

Også det faktum at det er på et barnetog reagerer Danielsen sterkt på.

– Om ikke vi voksne er bevisst på hva slags bilder vi gir våre barn, hvem skal da være det?, spør Danielsen.

Danielsen mener dette kan bygge opp under rasistiske holdninger.

– Man bygger jo rundt en salgs forventing om at man i Afrika er kannibaler som danser rundt i bastskjørt.

Ordner opp

Senterleder på Amfi Veita, Lennart Pettersen forteller, når iTromsø ringer, han at han ikke har sett noe nærmere på klistremerkene på toget,

– Det er noen som leier areal hos oss som eier toget, men jeg har ikke sette noe nærmere på bildene annet enn at det er noen glade folk på det, sier Pettersen.

Pettersen tok så kontakt med de som eier toget og de tar nå å fjerner klistremerkene på toget.

– De ville at dette skulle være en hyggelig ting og ønsket ikke at det skulle være støtende på noe vis, så nå fjernes disse klistremerkene, sier Pettersen.

Da Danielsen før høre at de nå fjerne blir hun veldig glad.

– Det er jo helt fantastisk. Det viser at forbrukeren har makten og det må vi ikke glemme. Jeg må gratulere Veita-senteret med et godt valg.