– Min erfaring er at disse ungdommene føler at de ikke passer inn, og at det handler om et opplevd utenforskap, der man mangler tilhørighet og føler at man ikke strekker til. På de vanlige etablerte ungdomsklubbene så er det andre som dominerer, og derfor tenker jeg at det grepet man har gjort i Tromsø med den nyetablerte ungdomsklubben høres veldig fornuftig ut. Det gir et tilbud og et sted å være for dem som føler seg utenfor, sier Henning Pedersen.

Han er seksjonsleder på Kompetansesenter rus – Oslo (KoRus) og har jobbet mange år med oppsøkende ungdomsarbeid i Bergen og Oslo.

– Dette er ungdommer som kan ha vært utsatt for mangeårig og omfattende mobbing, det er unge som har opplevd vold og rus i hjemmet, det er unge som har vært utsatt for overgrep, eller som har foreldre med så store problemer at de ikke klarer å ivareta ungdommenes behov, sier Pedersen.

– Blir nedprioritert

LEDER FOR RUSSENTER I OSLO: Henning Pedersen leder KoRus, og har gjennom oppsøkende ungdomsarbeid sett mange ungdom som sliter.

Da iTromsø snakker med Pedersen er han imponert over Utekontaktens tilbud til barn og unge mellom 13 og 23 år, der de kan være på ungdomsklubben UMT (Ungdommens Møteplass Tromsø) to dager i uka, samt maten som servert dem to dager i uka i Utekontaktens lokaler. Også på UMT får ungdommene gratis mat, men den lager de selv.

I dag følger Utekontakten opp 270 barn og unge. I løpet av 2016 hadde de 2.250 treff, som er antall ganger de har truffet på ungdommene som de følger opp ute i sentrum.

– Jeg synes ikke tallet er oppsiktsvekkende høyt, Tromsø er jo en stor by. Men det er overraskende for meg at det faktisk er nødvendig med matutdeling til ungdom.

– Hvorfor tror du det er slik?

– Som i alle andre store byer har nok også Tromsø mange barn og unge som har det vanskelig. Og vokser man opp med foreldre som sliter med for eksempel rus eller psykiske problemer, da blir middag til barna ofte nedprioritert.

– Avhengig av Nav

– Problemene til ungdommene er ofte sammensatte, både når det gjelder indre strukturer, men også belastningene de bærer med seg. Og nettopp derfor er det viktig å jobbe oppsøkende, både for å skape kontakt og møteplasser. Det er over 100 slike oppsøkende tjenester rundt om i kommunene i landet, men så er spørsmålet om man driver kvalitativt god nok jobb. Nå virker det som Utekontakten i Tromsø gjør en god jobb, men jeg tror ikke de alene kan gjøre noe med dette, sier Pedersen, samtidig som han poengterer at de kan jobbe med den enkelte og skape motivasjon.

– Realiteten er at vi har en del unge som vil ha det svært vanskelig for å komme til å få en plass i samfunnet. Mange vil trolig aldri kunne leve uavhengige liv i samfunnet der de kan tjene penger og ha egen bolig. Det er sannsynlig at en del personer som alltid kommer til å være avhengig av Nav. Og det er et samfunnsproblem. Hvis man ikke oppdager et barn som har opplevd omsorgssvikt, så er det en for mye.

– Kan bli bedre

– Hva kan gjøres da?

– Jeg tenker at alle kommuner må se på hva slags tiltak som skal til. Det Utekontakten gjør i Tromsø er bra, men fremdeles er det mange barn som går gjennom barnehage, barneskole og ungdomsskole uten at for eksempel omsorgssvikt blir oppdaget. Og kanskje har man oppdaget det, opprettet en sak, men så forsvinner det ut av systemet når barnet begynner på ny skole. Her tror jeg de fleste kommuner kan bli bedre, for når barn først har havnet i den situasjonen at de må få utlevert gratis middag, da er det ofte for sent.