Veronika Nilsen flyttet fra Lavangen til Tromsø i 2006 sammen med sin sønn som da var to år.

I Tromsø fant hun kjærligheten og forlovet seg. Paret bodde sammen på Lunheim i en leilighet på 90 kvadrat til en leiepris på 11.600 kroner i måneden. Denne månedsprisen høres kanskje overkommelig ut for mange, men da paret ventet sitt første barn sammen, bød det på økonomiske utfordringer.

– Vi klarte nesten ikke å få endene til å møtes økonomisk, forteller Nilsen.

Jobbet ekstra

I januar 2009 fikk paret ei datter. Med to barn i hus og begge med fulltidsjobber var det svært trangt økonomisk.

– Jeg jobbet på et sykehjem i Tromsø og så meg nødt til å ta flere nattevakter og ekstra helgejobbing for å ha råd til å leve. Dette førte til at jeg fikk svært dårlig samvittighet overfor barna mine, fordi jeg fikk nesten ikke tid til dem, forteller hun.

– Må kunne leve

Paret begynte å søke etter muligheter for å kjøpe leilighet i Tromsø, men dette slo de raskt fra seg.

– Vi var på noen visninger og forhørte oss med banken, men vi satt ikke igjen med noe om vi skulle kjøpe leilighet i Tromsø. Man må ha råd til å kunne leve, ikke kun spise knekkebrød og vann, sier Nilsen.

Med to barn og uten mulighet til å kjøpe bolig, så paret seg nødt til å flytte ut av byen.

– Vi trivdes veldig godt i Tromsø og hadde ikke lyst til å flytte, men det gikk ikke rundt økonomisk. Derfor måtte vi ta et valg for fremtiden, sier hun.

Barndomsstedet

Og løsningen på boligproblematikken ble å flytte tilbake til barndomsstedet til Nilsen, Lavangen.

– Her fikk vi muligheten til å kjøpe et stort hus og samtidig ha råd til å leve, forteller hun.

Huset de kjøpte er på omtrentlige 300 kvadrat og strekker seg over to plan. Nilsen har stor hage og har flott utsikt ned mot fjorden.

– Jeg var heldig og fikk kjøpt huset av min mor. Jeg er sikker på at utgiftene mine for strøm, internett, boliglån og forsikring er langt under det folk flest betaler i leie i byen, sier hun.

Nytt liv

Med et nytt liv på landsbygda har Nilsen fått et bedre liv sammen med barna sine.

– Det er ikke slik som i Tromsø hvor jeg måtte ta på meg ekstra vakter for å få endene til å møtes. Nå jobber jeg 60 prosent nattevakt og har masse tid til barna, sier hun.

Etter at familien fikk en ny start har hun aldri savnet bylivet.

– Jeg savner ikke Tromsø. Vi hadde ikke sjanse til å komme inn på boligmarkedet der fordi det ble for dyrt. Vi hadde ikke andre muligheter enn å flytte. Det var noen tøffe tak å ta da det sto på, men nå er jeg veldig fornøyd med valget, sier hun.

– Skrekkelig

Nilsen ble sammen med familien presset ut av byen og det at boligprisene fortsetter å stige i Tromsø syns hun er urovekkende.

– Jeg syns det er helt skrekkelig. Hvis man har barn, så følger det med mange utgifter.

– Jeg tror det er mange som sliter med økonomien på grunn av boligsituasjonen i Tromsø, dessverre er det få som snakker om det. For min del sa økonomien rett og slett stopp, legger hun til.

Alenemor

Nilsen er nå alenemor med tre barn, men forteller at økonomien likevel går rundt takket være valget hun tok om å flytte tilbake til hjemstedet sitt.

– Det finnes selvfølgelig positive og negative sider med å bo på landet, men vi har alt vi trenger. Jeg tror det å bo i en liten bygd er et stort pluss dersom man blir alenemor. Her må jeg ikke jobbe like mye som i Tromsø, samtidig er det ikke ventelister på aktiviteter som for eksempel fotball for barna, sier hun.

– Stor forskjell på by og bygd

Daglig leder hos Eiendomsmegler1 på Finnsnes, Halgeir Johannesen, sier det er stor forskjell på by og bygd i Troms.

– Tromsø er et pressområde, og prisene er deretter. Er man litt fleksibel og har jobbmuligheter, finnes det mange små lokalsamfunn med fine hus til en billig penge, sier han.

Han har selv hatt kunder som av ulike årsaker har flyttet fra Tromsø, men pris er for de fleste en viktig faktor.

– Mange har i tillegg en lokal tilknytning, og ser at man kan bo romsligere – både økonomisk og helt bokstavelig -utenfor byen, sier han.

En 90 kvadratmeter stor leilighet han fredag la ut for salg på Finnsnes, har en kvadratmeterpris på 25.600 kroner. En leilighet på samme størrelse i Tromsø, koster over det dobbelte.

– Man trenger ikke flytte veldig langt for å få mer for pengene. Kvadratmeterprisen på et hus på Storsteinnes er 9.113 kroner, og da kan man fortsatt dagpendle til Tromsø, sier Johannesen.