I neste måned lanserer ett av Skottlands mest kjente destillerier, Highland Park, sin tredje whisky i Valhalla-serien. Hva navnet blir, er en hemmelighet inntil lansering 7. februar, men whiskyambassadør Daryl Haldane leger ikke skjul på at nordlyset spiller en rolle.

19.000 flasker

– Skandinavisk vikinghistorie og norrøn mytologi har sterk innvirkning på Orknøyene. En av historiene gjenspeiles også i våre produkter som Valhalla-serien vår, sier Daryl Haldane (29) på telefon fra Skottland.

Han er Global Brand Advocate på Highland Park. Destilleriet produserer to millioner liter whisky i året. I 2012 kom «Thor» og i fjor «Loki» i den spesielle Valhalla-serien, med henholdsvis 23.000 og 21.000 flasker. Neste whisky kommer i 19.000 flasker på verdensbasis.

Beste reise

Haldane dro til Tromsø i slutten av oktober for blant annet å jakte nordlys og fortelle et knippe internasjonale journalister om whiskyen de snart lanser.

– Hovedgrunnen til at jeg dro til Tromsø var nordlyset. Det passet med historien til den nye whiskyen. Jeg hadde med meg journalister fra USA, Sveits, Tyskland, Danmark, England og Norge. Vi dro med Fjellheisen til Fløya, var ute med båten «Vulkana» og badet i havet, på hundesledetur på Villmarkssenteret på Kvaløya og på Polaria.

– Det var et fantastisk sted og det var den beste reisen jeg hadde i fjor.

Vil tilbake

Været var imidlertid ikke helt på deres side da de var i Tromsø, og de fikk ikke sett nordlyset.

– Da vi var det var det overskyet, så selv om vi prøvde å se nordlyset, fikk vi det ikke til.

Haldane er likevel full av lovord etter tromsøoppholdet, og har allerede bestemt seg for å ta en ny tur.

– Jeg kommer helt sikkert tilbake. Det var så rolig og fint om morgenen i Tromsø, havet var blikkstille, luften frisk og ren. Det var unikt. Jeg elsker Tromsø. Jeg hadde et fantastisk opphold, forteller Daryl Haldane.

foto
WHISKYAMBASSADØR: Daryl Haldane jobber som whiskyambassadør for Highland Park. I oktober var han i Tromsø i forbindelse med lansering av en ny whisky. Foto: Privat Foto: Eirik Nicolai Heim
foto
WHISKY I LAVVOEN: Whiskyambassadør Daryl Haldane tok med seg journalister fra hele verden til Tromsø for å om Valhalla Collection-serien til Highland Park. Foto: Privat Foto: Privat
foto
WHISKY PÅ FLØYA: Daryl Haldane plantet en 12 år gammel Highland Park i snøen på Fløya. Bildet la han ut på Tvitter. Foto: Privat Foto: Daryl Haldane/Highland Park