Base Tromsø går av beredskap klokken 13.00 i dag, på grunn av streiken blant redningsmenn i Norsk Luftambulanse Helikopter AS (NLA AS).

Dette melder Luftambulansetjenesten HF i en pressemelding, og grønn beredskap etableres for å kunne gjøre eventuelle tiltak raskt.

Streiken blant redningsmenn ansatt i NLA AS startet 5. mars, men har ikke fått følge for beredskapen før nå. NLA AS NLA AS er operatør for Luftambulansetjenestens helikopter, som består av 14 helikopter på 13 baser.

Klokken 13.00 i dag blir base Tromsø berørt, fordi redningsmann som skulle på vakt der er tatt ut i streik.

Når en redningsmann på vakt tas ut i streik, blir helikopteret tatt ut av beredskap.

Fire nye baser rammes mandag

NLA AS har informert Luftambulansetjenesten HF om at ytterligere fire baser blir berørt fra mandag 20. mars kl 13.00: Evenes/Harstad, Brønnøysund, Ålesund og Lørenskog, ifølge pressemeldingen fredag morgen.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver i Luftambulansetjenesten HF, Elin Åsbakk Lind, var 11 av redningsmenn allerede tatt ut i streik før dagens opptrapping.

– Vi vurderer fortløpende om denne streiken kan gå ut over liv og helse, og rapporterer fortløpende til Helsetilsynet, sier Lind.

Hun henviser til partene i saken for uttalelser om bakgrunnen for streiken.

NHO Luftfart: – Vi er overrasket

– Vi hadde vært i forhandlinger i lang tid, men før jul ble forhandlingene brutt, sier administrerende direktør i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe.

NHO Luftfart representerer Norsk Luftambulanse Helikopter AS. Etter årsskiftet havnet saken hos Riksmekleren.

REPRESENTERER ARBEIDSGIVERNE: Administrerende direktør i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe. Foto: Javad Parsa / NTB

– Hos Riksmekleren kom man faktisk til enighet. Men så sendte arbeidstakernes representanter dette ut på uravstemming, der forslaget ikke ble godtatt, som gjorde at dette endte i konflikt, sier Lothe.

Direktøren i NHO Luftfart vil ikke komme inn på detaljer om bakgrunnen for streiken, annet enn at den gjelder lønn og øvrige ting i tariffavtalen. Lothe mener arbeidsgiverne har kommet med et tilbud som er godt innenfor normale rammer.

– Vi ble litt overrasket over at forslaget fikk tommel ned, og endte i en streikesituasjon, sier Lothe.

12 av 66 redningsmenn er nå tatt ut i streik, ifølge NHO Luftfart.

Parat: – Tvungen lønnsnemd løser ingenting

Parats forhandlingsleder, Lars Petter Larsen, påpeker at det ikke er snakk om noe opptrapping av streiken.

– Vi har streiket med 11 redningsmenn i deres friperioder, hvor de har kursing og opplæring, og nå nærmer det seg at de skal møte på beredskapsvakt igjen. Hadde vi streiket ute på basene ville det blitt tvingen lønnsnemd, men vi kan ikke trekke tilbake dem som allerede er ute i streik, sier Larsen.

KREVER LIK LØNNSØKNING: Lars Petter Larsen i Parat vil ha samme lønnsøkning for redningsmenn og piloter.

Forhandlingslederen trekker frem ett moment som svært viktig for de streikende redningsmennene.

– Vi vil få avtalefestet at minst fire av treningsdagene skal brukes til redningsteknisk trening. I dag er dette opp til arbeidsgiver, men vi vil det skal være likt for alle. Til sammenlikning har Forsvaret og CHC 15 til 16 dager redningsteknisk trening, sier Larsen.

– Så det er ikke lønn streiken handler om?

– Vi krever kun den samme lønnsreguleringen i kroner til redningsmennene, som NLA allerede har gitt til pilotene sine. Disse gruppene jobber tett sammen, og vi mener de fortjener samme lønnsøkning. Dette er forskjellsbehandling, sier Larsen.

Parats forhandlingsleder blir ikke spesielt imponert av at direktøren i NHO Luftfart påpeker at partene kom til enighet hos Riksmekleren, men at redningsmennene selv forkastet avtalen.

– Det er helt vanlig at forhandlingsresultat blir sendt ut til uravstemming hos medlemmene, så det er merkelig at Lohte lar seg overraske av dette.

Mandag vil fire nye baser bli rammet av streiken, og Larsen innser at tvungen lønnsnemd da raskt kan bli innført.

– Men tvungen lønnsnemd løser ingenting mellom parter i en streik, snarere tvert imot. Jeg får oppfordre Lothe å komme oss i møte, sa vi sammen kan komme til enighet og ikke skyve vår uenighet over til myndighetene, sier Parats forhandlingsleder.