Sporene etter arbeidet fra totalrenoveringen av Kattfjord skole er enda godt synlige i skolegården.

– I fjor vår bestemte kommunen seg for at barnehagen skulle implementeres i skolen vår, og derfor gjennomgå en totalrenovering. Siden da har skolen vært stengt. I mellomtiden har elevene gått på Brensholmen skole, sier Hege Moe i FAU ved Kattfjord skole til iTromsø.

– Men en uke før skolestart, sa konstituert rektor ved Brensholmen skole at det hadde blitt funnet asbest på skolen vår, og derfor ble den stengt igjen, sier Moe.

Les også: Slik vil de endre skolestrukturen

– Unødvendig flytting

Nå er Kattfjorden skole blitt pusset opp. Nye vinduer, toaletter, ventilasjonsanlegget er blant det som venter elevene ved skolestart. Men får byrådet det som de vil, vil ikke alle returnere til skolen de kjenner best.

– I forslaget vil de at femte til syvende trinn overføres til Brensholmen skole fra og med skolestart, sier FAU-leder Maren Stangnes.

– Vi skjønner ikke hvorfor de skal flytte flere av elevene våre fra en nyoppusset skole til en skole som overhodet ikke holder mål i forhold til dagens standard, sier Stangnes på vegne av FAU.

Både Kattfjord og Brensholmen skole samt to barnehager er til sammen en del av enheten Hillesøyskolen. iTromsø skrev i januar flere saker om Brensholmen skoles dårlige forfatning. Blant annet at elevene ble sendt hjem da temperaturen i klasserommet viste 14,6 grader.

– Ny skole skal også komme på plass i 2016 på Brensholmen. Blir det slik at elevene våre må flytte på seg igjen da? Hvorfor kan de ikke vente til ny skole kommer på plass, spør Stangnes.

Moe i FAU forteller at med ny skolestrekning vil også elevene passere et rasutsatt område.

Les også: Vil endre skolegrensene

Én lærer igjen

Per nå er det fire elever på mellomtrinnet. Fra og med høsten kommer det fire stykker til. Overføres de til Brensholmen skole, vil også to av hovedlærerne være med på flyttelasset.

– Da vil vel vi stå igjen med vel femten elever og bare én hovedlærer. Må læreren ut fra undervisningen for å ta seg av barn som trenger spesialundervisning. Hvem skal da undervise barne våre, spør Moe.

Elias Martinius Hagen (9) er én av dem som må flytte på seg hvis byrådet får gjennomslag for forslaget sitt. Han skal begynne i femte klasse ved skolestart.

– Det blir litt kjedelig med ny skole. Skoleveien min blir også mye lengre, sier han.

Flere får også kjenne på at de får lengre vei. For dem som bor på Lauklines, forteller FAU at vil få en skolevei på 21 kilometer per vei til Brensholmen skole. På tilbakeveien må elevene innom Sommarøy før bussen går videre til Kattfjord. Nå har FAU og elevene en tydelig beskjed overfor torsdagens byrådsmøte.

– Spar skolen vår. Stopp flyttingen.

Les også: Store endringer for distriktsskolene

Forstår reaksjonene

Byråd for Utdanning, Anna Amdahl Fyhn har tatt kommentarene fra FAU ved Kattfjord skole til følge.

– Men vi har allikevel funnet ut at vi vil foreslå en slik ordning og legge det fram for byrådet torsdag, sier Fyhn til iTromsø.

Etter kommunens økonomiplaner skal ny skole på Brensholmen stå klar i 2016.

– Det er ikke urent at FAU ved skolen reagerer slik de gjør, men kommunen har selv gjort utredninger på Brensholmen og per i dag går alle elevene der, legger Fyhn til.

TRIST: Elevene ved Kattfjord skole uttaler til iTromsø at de synes det er synd at så få blir igjen på skolen deres, og at reiseveien deres også blir lengre. Her kikker de inn på den «nye» Kattfjord skole. Skolen de har et nærmest forhold til,Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen
VIL IKKE FLYTTE: Elias Martinius Hagen (9) skal begynne i femte klasse til høsten. Han synes det blir kjedelig å bytte skole. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen
Nyoppusset: Et større arbeid har blitt lagt i å totalrenovere Kattfjord skole som er så godt som helt ny. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen