– Det er ikke sprøytestikket eller blodprøven som jeg frykter mest. Derimot er det ventetiden – fra prøvene blir tatt til du får resultatet – som er verst, erkjenner næringslivslederen.

Veldig viktig

Men fordi Bjarne Michalsen betegner folkehelsetiltaket som særdeles viktig, har han vært gjennom to stadier i undersøkelsen.

– Jeg har svart på spørsmål, jeg har levert urinprøver og har gått med aktivitetsmåler. Underveis har jeg fått resultatene fra blant annet blodprøvene. Alt har vært i skjønneste orden, erkjenner tromsømannen.

Må stille opp

Michalsen går så langt som å oppfordre alle med legeskrekk til å stille opp.

– Ikke kast innkallingen i søpla. Bit tennene sammen og gjør din samfunnsplikt. For teamet bak, er det viktig at tallmaterialet blir så stort som mulig. Da blir konklusjonene mer presise og i ettertid til hjelp for oss alle.

Roser forskerne

66-åringen roser det arbeidet forskerne på universitetet og UNN utfører.

– De konklusjonene som trekkes av denne undersøkelsen, kan sammenfattes med de seks andre. Sånn sett kan forskerne se utviklingen i folkehelsen – på godt eller vondt.

Ikke nok penger

– Og med tanke på viktigheten av denne jobben, er det merkelig at ikke våre politikere stiller penger til rådighet. Tromsøundersøkelsen må inn i statsbudsjettet – på lik linje med den i Nord-Trøndelag, understreker Bjarne Michalsen som også roser teamet i Tromsø for en fantastisk mottakelse og omsorg mens undersøkelsen pågår.