Tromsø kommune sliter med tilgangen på tester.

Nå slipper nærkontakter gå i karantene. I stedet legges det opp til daglig testing i fem dager. Men selvtester i regi av kommunen er ikke bare bare å oppdrive.

Varsellampene har allerede begynt å blinke, og fagleder Øivind Benjaminsen ved koronasenteret kan ikke garantere at tilgangen på selvtester vil bedre seg med det helt første.

DELER UT: Torgunnur Johannesdottir deler ut hjemmetester torsdag ettermiddag på det gamle postkontoret i sentrum. Foto: Ronald Johansen

– Hvordan ligger dere an med selvtester?

– Ja, det er vel det store spørsmålet i dag. Vi fikk inn en liten forsyning på 5.000 tester i går, men når vi har et forbruk på 2.000 tester om dagen så betyr ikke det så mye, sier Benjaminsen til iTromsø.

Ifølge Benjaminsen er det flere propper i systemet som fører til at testene ikke kommer inn så fort som man har behov for.

– Det som har blitt bestilt inn til Norge har ikke kommet inn fra utlandet, og så er det en distribusjonskjede som skal nå helt opp hit.

Fagleder Øivind Benjaminsen ved koronasenteret sier kommunen fortsatt ikke klarer å dekke behovet for selvtester i kommunen. Foto: iTromsø

Frustrert

Med andre ord er ikke Tromsø kommune utstyrt til å møte behovet for selvtester, slik situasjonen er i dag.

– Regnestykket går rett og slett ikke helt opp, med tanke på hvor mange tester vi har behov for, sammenlignet med hvor mange vi får inn.

– Er det frustrerende?

– Ja, det er frustrerende, men for én gangs skyld er det jo litt kjekt at det ikke er kommunens feil – at vi har noen andre å skylde på, humrer Benjaminsen.

Kan vare i flere uker

Dette betyr at situasjonen enn så lenge er den samme: Benjaminsen oppfordrer til å dele på testene, kjøpe egne selvtester, eller ta i bruk kapasiteten på testsenteret på Sydspissen.

– Vi ser at det er høyt trykk for å få tatt PCR-test, og vi ser hele tida på muligheter for å øke kapasiteten ved testsenteret i Kroken, for eksempel. Men dersom du har tatt en positiv hjemmetest, og ikke ser noen grunn til å få den bekreftet eller trenger å oppdatere koronasertifikatet ditt, så trenger du ikke ta en PCR-test, slår han fast.

Benjaminsen har heller ingen klar spådom for når tilgangen eventuelt stabiliserer seg.

– Man forventer vel en betydelig leveranse fra neste uke, og en uke etter det igjen, men da er vi jo allerede to uker fram i tid, sier han, og fortsetter:

– Dette går egentlig litt på tvers av det Nakstad har vært ute og sagt i dag, at det er god tilgang på tester. Ja, det er det – sørpå.