– Ved siste bymesterskap på Fun Pub i 2019 vant en harstadværing. Det kan vi selvsagt ikke være bekjent med, sier arrangementsansvarlig Joakim Brunæs fra Tromsø Håndbak Klubb.

I år flyttes arrangement til Prelaten Kro og Scene. Tidspunkt er klokken 17:00, lørdag 26. mars.

Alvor

– Er håndbak en typisk pubaktivitet?

– Ja, det er jo noe de fleste gjør når man er ute på fylla, spøker Brunæs.

Men når det er mesterskap er det alvor, slår han fast.

– Da er det full nykterhet, men heiagjengene rundt oss må gjerne ta seg noen øl for å piske opp stemninga, sier han.

Tromsø Håndbak Klubb er en hobbyklubb med 25 medlemmer. Flesteparten har meldt seg på turneringa, men Brunæs sier de håper på flere.

– Vi har to vektklasser. 90+ og 90 –, forklarer han.

Ønsker kvinner

– Er også kvinner med?

– Vi ønsket det, men foreløpig har responsen fra kvinnfolkene vært laber når det gjelder deltakelse. Neste år skal vi være tidligere ute, slik at vi får en egen kvinneklasse på plass, lover han.

Er håndbak like mye teknikk som ren muskelkraft?

– Det er nok mest muskler. Mange av deltakerne er sterke fiskere som bryter ned motstanderne med ren muskelkraft før de får sukk for seg.

– Er du en sterk fisker selv?

– Jeg er sterk, men jobber med finans, svarer Brunæs lattermildt.

God stemning

Han har tidligere også jobbet på Prelaten, så det var derfor naturlig å spørre sin tidligere arbeidsplass om de var villig til å huse mesterskapet.

– Og det ville de absolutt. «Peis på», var beskjeden. Så det blir nok artig og god stemning med mye roping og skriking, sier han.

– Hvordan trener man til å bli god i håndbak?

– Underarmsstyrke er viktig. Den kan man trene opp på gymmen, men den beste treningen er å bryte med andre, sier Brunæs.

Han forteller at selv om konkurransen er på en pub og der omgivelsene rundt kan synes som uhøytidelige, så er det blodig alvor for deltakerne. Og for å avgjøre vinnere og sørge for at regler etterfølges vil det være høyst profesjonelle dommere til stede.

Han forteller at tittelen «Nord-Norges sterkeste arm» er en ettertraktet tittel som raver høyt. Og der vinneren får med seg en flott premie fra Tromsø Håndbak Klubb.