Denne saken er skrevet av skoleelev Isak Brox Krane (14) som er PRYO (praktisk yrkesorientering)-elev hos Mediehuset iTromsø denne uken.

Hvert år skal alle elever på niende trinn være en uke i arbeidslivet under PRYO (praktisk yrkesorientering) hvor de skal søke på en jobb og jobbe på en arbeidsplass i en uke.

14-åringene Olivia Moe-Jordan og Elvina Kobro Hammer, som til daglig går på Sommerlyst ungdomsskole, tester ut hvordan det er å jobbe ved å tilbringe uken på Stortinget i Oslo.

PÅ STORTINGET: Olivia og Elvina på fjorten år har gjort mye forskjellig på sin jobb hos Stortinget Foto: privat

– Vi jobber med stortingsgruppa til Venstre på Stortinget og det er både spennende og gøy. Det er jo egentlig ganske artig å bare være i Oslo å arbeide i det hele tatt, og en veldig annerledes hverdag til sammenligning med det å gå på skole, sier Moe-Jordan.

PRYO er noe som engasjerer elever over hele landet, og jentene synes det er godt å få litt variasjon i undervisningen.

Mer praksis

Hammer synes vi bør ha mer av dette i skolen.

– Det er digg å få et så kult opplegg, og man blir mye mer motivert til å jobbe. Selv om det man lærer i løpet av en vanlig skoledag også er viktig oppleves det som mer lærerikt å få prøve ting ut i praksis, sier hun og legger til:

– Siden elevene får velge arbeidsplass selv gir det oss mye mer fleksibilitet og valgfrihet, man får liksom gjøre akkurat det man selv synes er gøy. Jeg tror det hadde vært bra å ha mye mer av dette i skolen, sier hun.

Vil satse på politikerkarriere

Begge jentene er veldig samfunnsengasjerte, Moe-Jordan sitter blant annet i Tromsø ungdomsråd, og har vært aktiv i Operasjon Dagsverk og Miljøagentene.

– Jeg synes utrolig mye i verden er urettferdig, og jeg har lyst til å bruke mine meninger til å påvirke det. Da er det beste valget å bli politiker. Man skjønner mye mer om hva jobben innebærer når man får oppleve hele hverdagen til en politiker. De gjør så utrolig mye mer enn det man ser på TV.

«STARSTRUCKED»: Olivia Moe-Jordan og Elvina Kobro Hammer fikk møte Abid Raja (Venstre) under PRYO-uken på Stortinget. Foto: privat

Politikeryrket er ikke for alle, og det var heller ikke enkelt for de to jentene å få jobben.

– Vi søkte hos flere partier, men fikk avslag fra nesten alle, så derfor endte vi opp med Venstre. Vi har jobbet litt med sekretærene og assistentene i stortingsgruppa, og i morgen skal vi møte de folkevalgte. Man blir litt starstruck av å jobbe med ekte politikere, sier Moe-Jordan.

– Vi gjør veldig mye forskjellig. I går skrev vi masse, men i dag har vi hatt flere møter. Jeg har lært meg å skrive bra referater, lært meg hvordan det er å være politiker, og hvor mye arbeid det er. Og så har vi lært mer om politikk generelt. Jeg har også lært mye om hvordan partier er organiserte, legger Hammer til.