En av de reisende om bord i flyet, som skulle ta av fra Tromsø med kurs mot Oslo klokken 13.40, forteller at de ble sittende lenge å vente på takeoff på grunn av sterk vind.

Da maskinen omsider begynte å sette fart langs rullebanen på Langnes, ble den tatt av et vindkast og skled av rullebanen. Flyet rev med seg et av markeringslysene langs rullebanen, og understellet skal være skadet, ifølge den reisende, som ikke ønsker å stå fram med navn i avisen.

– Jeg tror vi minst må ha hatt 100 kilometer i timen da vinden plutselig tok tak i flyet. Plutselig sto flyet på tvers på rullebanen, sier vedkommende.

Lufthavnsjef Ivar Schrøen bekrefter at det har vært en hendelse med SAS-flyet. Han ber iTromsø kontakte SAS direkte for mer informasjon.

– Kraftig sidevind

Driftssjef ved lufthavnen, Per-Erik Nordsveen, ønsker heller ikke spekulere i hva som eksakt skjedde da flyet skled av rullebanen.

– Vinden står nitti grader på rullebanen, det er kraftig sidevind, så flyet har nok fått seg et kjempe vindrosse. Men det er det vi tror, sier Nordsveen.

– Alle flyselskap har ulike begrensninger for sidevind og alt sånt. Men om dette flyet har hatt maks uflaks eller hva som har skjedd, ønsker ikke jeg å spekulere i, legger han til.

– Hvordan stemninga var om bord eller hva som skjer med passasjerene videre, må SAS uttale seg om, sier driftssjef ved Tromsø lufthavn, Per-Erik Nordsveen Foto: Louise Holst Andersen

Forstyrrer ikke flytrafikken

Nordsveen forteller at flyet er takset inn til en gate, og at den ikke forstyrrer flytrafikken. Han kjenner ikke til om hendelsen har ført til forsinkelser.

– Går flyene som normalt, selv etter denne hendelsen?

– Ulike flyselskap og flytyper har ulike begrensninger for sidevind og alt sånt, så at ett fly står betyr ikke nødvendigvis at andre fly står.

Nordsveen forteller at det er SAS som har ansvar for sine passasjerer, hva det gjelder nye flybilletter eller eventuell oppfølging.

– Hvordan stemninga var om bord eller hva som skjer med passasjerene videre, må SAS uttale seg om, sier han.

Forsøker å finne nytt fly til passasjerene

Kommunikasjonsdirektør Karin Nyman i SAS sier til NTB at to av kantlysene på rullebanen ble skadd da flyet ble tatt av den kraftige sidevinden og kom ut på siden.

– Da flyet skulle takse ut for avgang kom det sidevind som tok tak i flyet og dro det ut på kanten av rullebanen, sier hun.

Nyman vet ikke hvilken hastighet flyet hadde da det ble tatt av vinden.

– Etter hendelsen avbrøt flyet avgangen, kjørte tilbake til gaten og tok av passasjerene. Det skal nå sjekkes av teknikere, men det virker foreløpig ikke som om det er noen skader på flyet, sier hun.

Det er heller ikke meldt om personskader.

Kommunikasjonsdirektøren understreker til NTB at flyet uansett skal sjekkes såpass grundig at det ikke vil fly mer søndag.

– Vi kjemper for å få passasjerene videre med andre fly, men det er en utfordring, sier hun.

Må gå gjennom hendelsen internt først

Mandag klokka 15 skriver pressesjef i SAS, Tonje Sund, at teknisk personell vil samle inn data iløpet av dagen som skal evalueres. Mer inngående informasjon om hva som egentlig skjedde søndag, har hun ikke per nå.

– Vi vil gå gjennom hendelsene internt og vi kommer tilbake til eventuelle ytterligere detaljer etter at teknikere har gjennomført sine vurderinger, og de nødvendige rutinemessige rapportene er gjennomgått, skriver Sund.

Videre skriver hun at de nå arbeider med å sikre at passasjerene bookes om slik at de kommer seg avgårde. SAS erstatter eventuelle utgifter passasjerer har hatt til overnatting o.l. knyttet til hendelsen.

Har du bilder eller vet noe om saken? Kontakt oss på Messenger, tips@itromso.no eller ring 77 64 06 00!