Torfinn Iversen og Mona Steffensen i Original Film har fått et stort tilskudd fra Norsk filminstitutt til produksjonen av spillefilmen «Et hav imellom».

– Totalt har vi fått dekt 9.3 millioner av et budsjett på 17.2 millioner av NFI. I tillegg har vi fått regional finansiering fra FilmCamp, Filmfond Nord og SNN Kulturnæringsstiftelsen, forteller daglig leder ved Original Film og produsent for spillefilmen, Mona B. Steffensen.

Les også: Dubber filmene live.

– Sterkt og viktig signal

Tor Vadseth, daglig leder ved Nordnorsk Filmsenter, mener tilskuddet er et viktig signal for filmproduksjonen i landsdelen.

– Dette betyr veldig mye for nordnorsk filmindustri. Det beløpet spillefilmen har fått av Norsk filminstitutt er like stort som det vi får årlig av departementet for å bruke på nordnorsk film. Det betyr så mye at vi får opp store produksjoner i nord. Og både manus, regi og produksjon av denne filmen kommer alle fra Nord-Norge, sier han, og får støtte fra Svein Andersen, filmfaglig ansvarlig ved FilmCamp og en av gründerne bak Original Film.

– Dette er et sterkt og viktig signal for landsdelen. Det har tatt tid, og filmen fikk faktisk gjennomslag i Europa før i Norge. Det er en politisk kamp som har ført oss hit i dag, der vi endelig skal produsere spillefilm i Nord-Norge, forteller Andersen.

Les også: Kjøpesenterkino for de minste.

Unikt vennskap

Slik beskriver Steffensen og Iversen filmen: «Et hav imellom» er en barne- og ungdomsfilm, basert på en personlig historie om ti år gamle Jonas sin søken etter mammaen hans, som har reist fra ham. Den handler om hvordan et uvanlig vennskap med den psykisk utviklingshemmede Levi (48) beriker livet hans når han har det vanskelig – og hvordan de sammen planlegger sin livs reise for å finne sin egen vei.

– Det som er spesielt med filmen er at det er en universell historie om et helt unikt vennskap mellom en gutt på ti år, en psykisk utviklingshemmet mann og en hest. Da Torfinn presenterte historien for meg for første gang kjente jeg en gjenkjennelse i karakterene og Torfinns univers, sier Steffensen.

Les også: Venter på pengeavklaring.

Drøm i oppfyllelse

Innspillingen av filmen er planlagt å starte våren 2016 og skal foregå i Nord-Norge. Dette til glede for alle de involverte i produksjonen.

– I Original Film har vi jobbet mot å produsere tyngre dramaproduksjoner, som spillefilm og TV-serier. Da Torfinn Iversen kom med sin idé i 2010 følte jeg straks at dette var noe jeg kunne kjempe for. Historien er universell og har et stort internasjonal potensial, forteller Steffensen og legger til at kampen om de nasjonale midlene har vært beintøff og utfordrende.

– Som pilot for prosjektet til denne filmen lagde vi kortfilmen «Levis Hest». Denne deltok i en konkurranse under filmfestivalen i Berlin i februar 2012. Siden da har vi overlevd både konsulenter og tre avslag på støtte til spillefilmen. Vi har aldri fått negativ respons på selve prosjektet, men det har handlet om midler. Dermed har man vært tålmodig og vi fikk først tilslag nå på det fjerde forsøket, sier hun.

For manusforfatter og regissør, Torfinn Iversen fra Sortland, er tilskuddet en guttedrøm som går i oppfyllelse.

– Det har vært mange opp- og nedturer. Jeg begynte å lage film da jeg var åtte år, men dette blir min første spillefilm. Da dette er det eneste jeg har lyst til å holde på med, er tilskuddet en drøm som går i oppfyllelse, forteller han.

Les også: Filmfestival henger i tynn tråd.