I likhet med bokas handling foregår Hålogaland teaters (HT) presselansering passende nok på en campingplass. Bokas univers var da også en av de tingene som trakk regissøren til stykket.

– Boka har en klar historie og foregår på et sted med et klart definert landskap, på en campingplass innerst i en fjord sammenklemt mellom fjell. Hovedpersonen Arvidsjaur sitter med andre ord i klemma, både geografisk og mentalt der han forsøker å forhindre at faren skal bli homofil, sier Næss som er mest kjent som regissør for Elling-filmene og således ikke uvant med å overføre litterære univers til enten filmlerret eller teaterscene.

Venter utålmodig

Forfatter Endre Lund Eriksen føler seg beæret over at HT viser slik interesse for boka hans.

Særlig når HT stiller opp med så gode folk, og da særlig ungdommen fra Lille HT som jo er kjempeflinke. Jeg gleder meg veldig til å se resultatet, sier Lund Eriksen.

– Og jeg gleder meg til å vise deg resultatet, skyter Næss inn.

Sindre Arder Skildheim (15) og Isak Bakli Aglen (13) fra Lille HT spiller begge hovedrollen som Arvidsjaur. I likhet med regissøren går de nå bare og venter på at prøvene skal begynne.

Når man er med på et teaterstykke er det som om man lever et dobbeltliv; når man ikke er på scenen venter man bare på å komme dit igjen, sier Isak.

To hovedroller

Det var opprinnelig tanken at voksne skuespillere skulle spille rollen som Arvidsjaur, men regissøren insisterte på unge skuespillere.

– På den måten tror jeg det blir mer ekte og oppriktig, dessuten er jo skuespillerne fra Lille HT utrolig dyktige med masse sceneerfaring. Jeg ser ingen grunn til at de ikke skulle ta jobben fra voksne skuespillere, sier Næss og ler.

Det er beslutningen om å bruke unge skuespillere som er årsaken til at man har to hovedrolleinnehavere. Det er også tilfellet med rollen som Indiane som spilles av både Mette Spjelkavik Enoksen og Hanna Karlberg. Regissør Næss ser også for seg at man må begynne øvelsene senere på dagen.

– Men det passer meg jo bra da jeg liker å stå opp sent.

Kristian Fr. Figenschow jr. spiller rollen som Arvidsjaurs pappa som starter stykket som en trist, nyskilt heterofil mann som blir gladere og gladere utover i stykket etter hvert som han forelsker seg i Rober B. som spilles av Trond Peter Stamsø Munch. Figenschow gleder seg også til å spille sammen med ungdommen fra Lille HT.

Med på leken

Jeg er glad for at det kommer dyktige folk etter oss. Dessuten er det så artig å jobbe sammen med ungdommen. Ingenting er et problem for dem, sier Figenschow.

Både Figenschow og teaterdirektør Nina Wester er glade for at Endre Lund Eriksen «ville være med og leke» som Figenschow sier det.

Han er vel en av de fremste norske ungdomsforfatterne i nyere tid. Endre har en sjelden stemme og skriver fra det nordnorske landskap. Vi er veldig glad for den friheten vi har fått til å dramatisere boka hans, sier Wester.

«Den sommeren da pappa ble homo» har urpremière 29. april.