– Gjennom Arnestedet AS opptrer kommunen som en aktør i boligmarkedet i Tromsø, ikke på vegne av de vanskeligstilte som kommunen har et spesielt ansvar for, men som en boligspekulant på lik linje med andre som vil tjene seg rike på boligmangelen.

Det sier SVs gruppeleder i kommunestyret, Gunhild Johansen. Bakgrunnen for utspillet er selskapet Mellomvegen 33 AS som vil bygge 40 leiligheter på Mellomveien 33, som iTromsø skrev i forrige uke.

Ligner private aktører

Den tidligere kommunale tomta ble tildelt det heleide kommunale selskapet Arnestedet Eiendom AS for litt over ett år siden. Eiendommen Mellomveien 33 ble fisjonert ut i et eget s|elskap, og eies nå 50 prosent av Arnestedet Eiendom og 50 prosent av Frabene AS. Arnestedet er 100 prosent eid av kommunen, mens Frabene er privateid.

– Arnestedet fikk tomta vederlagsfritt fra kommunen. Nå vil inntektene av utviklingen av eiendommen gå til et privat selskap og et kommunalt aksjeselskap som vil reinvestere i nye, dyre eiendomsprosjekt. Det kommunale aksjeselskapets rolle er til forveksling lik andre eiendomsaktører i det private markedet, sier Johansen.

Lover endringer

Hun reagerer også på prosessen rundt salget av Mellomveien 33. I forrige uke sendte hun derfor spørsmål til byrådsleder Øyvind Hilmarsen om hva prisen Frabene AS betalte var basert på. I svaret til Johansen, fra kommunaldirektør Per Limstrand på vegne av byrådslederen, går det fram at Frabene betalte fem millioner kroner. Det er basert på en estimert verdi fra tre meglere på 10 millioner kroner for hele eiendommen.

– Vet vi om dette tilsvarer markedspris? Det er jo en av kommunens mest attraktive tomter med sine omgivelser, utsikt og nærhet til sentrum. Det er ikke lenger kommunen som vil få gevinsten av investert kapital på denne tidligere kommunalt eide tomta. Mellomveien 33 kunne gått inn i kommunens planer for bygging av boliger til vanskeligstilte i stedet for å bygge boliger som skal selges på markedet til høyeste pris, sier Gunhild Johansen.

Dersom SV kommer til makta etter høstens valg, lover Johansen ny politikk.

– Vi kommer til å endre formålet for Arnestedet sånn at kommunale tomter ikke kan selges uten at det har vært en grundig politisk drøfting. Nå selges tomt for tomt uten politisk diskusjon, tomter som kan brukes til barnehager, skoler og andre offentlige formål.

– Gjorde ingenting

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) tilbakeviser boligkritikken fra SV og mener de rødgrønne ikke gjorde noe.

– De rødgrønne gikk til valg på disse 200 boligene allerede i forrige årtusen. Etter 12 år med makten hadde de fremdeles ikke bygd disse boligene. De borgerlige gjør noe med det, sier Hilmarsen.

Han mener Arnestedet Eiendom AS bare er ett av mange instrumenter som kommunen benytter seg av for å få opp boligbyggingen. Ellers henviser han til Boligpolitisk handlingsplan som forteller om hvilke tanker de har om boligbyggingen.

– Boligpolitisk handlingsplan ligger ute, og der foreslås det at boligbyggingen skal opp til om lag 900 boliger årlig. I løpet av fire år legger vi opp til 440 kommunale boliger. Det er altså mer en dobbelt så mange boliger som det SV ønsker. Vi og Husbanken og andre ønsker en god boligmiks, med kommunale boliger blant alle andre boliger. Ghettoiseringen som SV står for tilhører fortiden, sier Øyvind Hilmarsen.

rives: På denne eiendommen skal Arnestedet Eiendom og Frabene gjennom selskapet Mellomveien 33 AS bygge 40 leiligheter. Dagens bygg skal rives.