Det er tirsdag kveld og hundeeierne er samlet på Widding gård i regnværet for å teste hundene sine på saueflokken.

Hver av hundene blir sluppet inn i en innhegning sammen med seks sauer, og mens eieren holder seg passiv i bakgrunnen følger en godkjent aversjonsinstruktør med på hva hunden foretar seg.

Skriker til

Dersom hunden prøver å gå på sauene gis den et strømstøt gjennom et elektronisk halsbånd, forklarer instruktør Kåre Nergård idet første hund ut – Birk, en fem år gammel engelsk springer spaniel – har fått på halsbåndet og skal inn i innhegningen.

Birk forholder seg først rolig, men etter hvert som sauene setter fart over jordet følger han etter flokken. Mens han er i jaget og på vei mot sauene settes strømstøtet gjennom halsbåndet og hunden skriker til. Han gir seg straks og er raskt tilbake ved eier Bjørn Ivar Kristoffersens side.

foto
FORNØYD: Eier Bjørn Ivar Kristoffersen (49) er fornøyd med første runde i kurset. Om hunden Birk (5) er like fornøyd er derimot usikkert.

Umiddelbar virkning

– Han virket reservert i begynnelsen, men jeg så på kroppsspråket at han hadde noe på gang og jeg skjønte at han kom til å sette fart mot dem når han fikk sjansen. Han var helt fokusert på dem, men veldig lydig etter strømmingen. Da gikk han tett inntil meg, så jeg tror det var vellykket.

Dette var Birks første runde med strømming, og Kristoffersen planlegger å ta en ny runde i august.

– Det blir spennende å se om det sitter i. Jeg er veldig fornøyd, men jeg vet ikke hvor fornøyd han er, sier han og ser ned på Birk som sitter lydig på gresset ved siden av.

Helt nødvendig

Hundeeieren forteller at Birk tidligere har holdt seg i ro rundt både rein og sau.

– Men vi har merket nå det siste året at det har blitt litt større interesse for dyrene, så vi tenker at det er helt nødvendig å få gjort dette ettersom vi bor landlig til på Kvaløya hvor vi har både rein og sau i området. Vi gjør det også med tanke på jakt og turer i skog og mark hvor vi da kan føle oss litt tryggere.

– Men det fritar ikke oss som hundeeiere fordi hundene skal være i bånd når det er båndtvang, påpeker Kristoffersen.

foto
SNILL SOM ET LAM: Fem år gamle Birk holdt seg rolig etter strømstøtet og har sannsynligvis lært en lekse.

– Skal svi litt

Kåre Nergård er klar på at denne typen trening er viktig for at hundeeiere skal bli tryggere på hunden.

– Nå er ikke dette noen 100 prosent garanti for at ikke en hund kan finne på å løpe etter sauen, men hunden vil begrense seg slik at du som eier har en mulighet til å berge situasjonen.

– Denne hunden vil aldri være blant de råeste typene som raser inn i en saueflokk når han har fått seg et støt slik som det han fikk nå, sier han om Birk etter strømmingen, og legger til:

– Hunder er lettlærte dyr. Han fikk seg et skikkelig støt, og det de skal lære er å holde seg unna sauene. Det skal svi litt, og det er jo litt av vitsen med dette. Når han får det støtet skal han være fokusert på sauen, hvis han ikke er det kan det hende han blir redd for bjørkerota der borte på marka, sier Nergård.

Tas mer seriøst

Instruktør Ole Klingan forteller videre at strømming kan være avgjørende for å unngå episoder lik den på Kvaløya tidligere i sommer, hvor to rein ble drept av hund.

– Kurset er virkelig god medisin og folk blir stadig mer obs på dette. Tidligere har det vært mest fuglehunder som deltar, men nå kommer det både blandingshunder, schæfere og flere. Så folk begynner å ta det mer seriøst, sier Klingan.

Kurset, som er i regi av fuglehundgruppa i Tromsø hundeklubb, ledes av Halvard Lockertsen. Han ber alle hundeeiere om å vurdere kurset for nettopp sin hund.

foto
INSTRUKTØR: Ole Klingan i fuglehundgruppa

– Inni hodet på hunden bor det et lite villdyr – det må vi ikke glemme. Det er ikke noe artig å finne et kadaver av et dyr i enden av et jag som hunden din har gjort. Dette kurset er langt på vei en fin trygghet mot å forhindre at hunder skal jage andre dyr.

Han legger til at dette var siste runde med strømming av hund mot sau før ferien, men at de starter opp med nye runder i august. Om vinteren arrangeres også strømming av hund mot rein i Takelvdalen, forteller han.