I morgen skal mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug behandles av Stortinget, men allerede i dag kan saken avgjøres på KrFs landsstyremøte. Der skal ledelsen i Troms KrF delta, men KrF har ingen stortingsrepresentanter fra Troms.

– Uakseptabelt

SVs Torgeir Knag Fylkesnes mener Listhaug ikke har noe i en regjering å gjøre, og han er ikke i tvil om at SV bør støtte mistillitsforslaget.

– For oss er saken veldig enkel. Vi har en justisminister som legitimerer ekstreme politiske ideer. Det er fullstendig uakseptabelt, sier han og utdyper:

– Hun dyrker ideen om at Ap er en fare for rike. Det er ideer som var sentrale for Anders Behring Breivik, og bidro til at han gjennomførte angrepet han gjorde. Disse ideene er hun nå med på å legitimere.

Han reagerer også på unnskyldningen hennes, og at hun først takket for blomster fra støttespillere, og deretter gikk ut og tok avstand fra den ekstreme Facebook-gruppa «Slå ring om Norge» og Vigrid. Begge hadde bidratt med å sende blomster til Listhaug for å støtte henne i saken.

– Jeg synes det er veldig rart. Hun visste hvor støtten kom fra. Først var hun rørt av all støtten, så ville hun ikke ha noe med dem å gjøre, sier Fylkesnes.

– Mistillitsforslaget flytter noen grenser

Høyres stortingsrepresentant fra Troms, Kent Gudmundsen, mener mistillitsforslaget kommer på feil grunnlag.

– Det er spesielt at det fremsettes et mistillitsforslag basert på en Facebook-post. Da flytter man noen grenser, og senker terskelen for et mistillitsforslag. Og det reiser noen spørsmål som er problematisk for demokratiet, sier han og fortsetter:

– Mistillit har blitt stilt når en statsråd har feilinformert Stortinget, eller ikke gjort det Stortinget har bedt om – altså at man har sviktet Stortinget.

foto
Fortvilt: Kent Gudmundsen (H) mener at et mistillitsforslag bør basere seg på annet enn «en Facebook-post»

Gudmundsen mener saken dreier seg om uheldig kommunikasjon.

– Listhaug har vært uklok i måten hun har kommunisert på. Jeg skulle sett at hun hadde løst dette på en langt bedre måte. Men hun har beklaget, sier Gudmundsen som for øyeblikket er ute fra Stortinget i permisjon i to uker. Grunnen er et nyfødt barn.

LES DEBATTINNLEGGET FRA HJORT: "Norge trenger Erna"

– Gudmundsen skjønner ikke

På Stortinget fra Troms Ap sitter Cecilie Myrseth. Hun legger ikke skjul på at saken vekker sterke følelser.

– Dette dreier seg ikke om kun en Facebook-status. Hvis Kent Gudmundsen tror det, så skjønner han ikke hva det handler om. Listhaug har feilaktig påstått at Ap, som del av et stortingsflertall, setter terroristers sikkerhet foran nasjonens sikkerhet. Vi vet hva sånne holdninger kan føre til, og hva det har ført til, sier hun.

Selv om Listhaug har beklaget overfor Stortinget, mener Myrseth at beklagelsen mangler troverdighet.

– Hun har ikke et snev av anger i seg, når man ser på oppførselen hennes. Dagen etter beklagelsen stiller hun opp i et blomsterhav hvor mange av bukettene kom fra ytterliggående miljø.

foto
INGEN TVIL: Cecilie Myrseth (Ap) mener regjeringa selv har stelt i stand den vordende regjeringskrisen.

– Stillheten er over

Myrseth mener regjeringa har seg selv å takke for det som nærmer seg en regjeringskrise.

– Erna har sagt at hun freder Listhaug, så det er hun selv som har skapt denne krisen.

Ap-politikeren sier at Ap fremover ikke lenger skal sitte stille å se på hva de mener er uakseptable holdninger.

– Ap har vært stille altfor lenge med å ta et oppgjør med tankegodset etter 22. juli. Men den stillheten er over nå, sier Myrseth.