I et brev til ordføreren tar Thraning til orde for at man bør stanse den videre prosessen med parkanlegget til man har fått innspill fra innbyggerne i Tromsø.

Lukket prosess

– Jeg føler at prosessen som har ført fram til forslaget om parken har vært noe lukket. Ressurspersoner i Tromsø som har kunnet bidra, har ikke fått komme til orde, sier Thraning.

Nå står den nye havneterminalen ferdig, og Kirkeparken har fått en kraftig oppgradering. Da mener Thraning at det vil være mer hensiktsmessig å invitere byen til dialog om hvordan Prostneset skal se ut – og hvordan bruken av området skal være.

Savner lokalt ståsted

– Jeg savner at folk med lokalt ståsted har fått være med i utformingen av parken, påpeker han.

Det er Arkitektgruppen Cubus fra Bergen som på oppdrag fra kommunen har arbeidet fram forslaget om Prostneset Park – som ble godkjent i kommunestyret i vår.

Thraning mener at kommunen bør hente inn lokale innspill og – ikke minst – lokal arkitektkompetanse – før man går videre med planene.

– Det vil være en kvalitetssikring av et prosjekt der resultatet vil sette preg på byen i 50 år og mer, sier han.

Vil ha med kunstmuseet på laget

Han mener at innhentingen av innspill fra både fagpersoner og lekmenn kan bidra til at lokale hensyn blir ivaretatt.

– Det kan dreie som om noe så enkelt som solforhold, sier han.

I brevet til ordføreren går han også inn for at nærmeste nabo til Prostneset Park – Nordnorsk Kunstmuseum – skal involveres tettere i det videre arbeidet.

Fra museets side har ledelsen tidligere gått ut og kritisert kommunen for ikke å ha tatt høyde for kunstnerisk utsmykking av parken.

Dette støtter Thraning fullt og helt.

– Det er noe gammeldags at man først lager en park for så å fylle den med kunst. I dag burde kunstnerisk innhold være en del av planene fra starten av – og da ville Nordnorsk Kunstmuseum være en naturlig partner, sier han.

Vil stenge vei

Han peker også på selve bygget som museet holder til i.

Bygget er et av byens flotteste hus, mener han.

– Ved å lage en annen parkløsning, vil vi kunne løfte det fram på en helt annen måte enn det det legges opp til, sier han.

Hans eget forslag på hvordan dette kan løses er helt enkelt å stenge Kirkegata for biltrafikk og la parkanlegget starte på trappa til kunstmuseet.

For å få til dette foreslår han å fjerne parkeringene utenfor Berg-bygget og gjøre gata toveiskjørt slik at trafikken til og fra havneterminalen kan ledes dit.

Ordføreren vil ikke vente

Ordfører Kristin Røymo har ikke lyst til å miste styrefart i oppgraderingen av Prostneset.

– Det er en veldig viktig prosess som er satt i gang, og som man må se i sammenheng med det som er gjort med resten av byen. Vi mener at det er kommet innspill, og at lokale krefter har fått delta, sier hun til iTromsø.

Hun sier videre at kunstfaglig kompetanse har vært involvert i planleggingen av parken, ikke minst Nordnorsk kunstmuseum.

– Vi har holdt tre workshops nå i juni på kunstmuseet, og vi har også et tett samarbeid med KORO (Kunst i offentlige rom) som vil være med videre i arbeidet, sier hun.

Hun sier at Prostneset vil ha et sterkt kunstpreg – både for voksne og for barn.

– Vi har også tatt en fot i bakken for den delen av parken som er nærmest kunstmuseet. Vi tok ut denne da vi fattet vedtak om å redusere budsjettet, slik at vi kan komme tilbake til Kirkegata og eventuell endring av parken når vi ser hvordan bruker er, og hvordan trafikkmønstret til havneterminalen endrer seg, sier Røymo.