Oppe ved Finnvikvatnet står Fenris ved siden av Trond Arne Nilsen og sitrer. Den svarte schæferen er tydelig klar for det meste og gir uttrykk for det med små bjeff.

– Når han får den gule trekanten på seg så vet han at det blir action, sier Nilsen med et smil.

For abonnenter: Se bildeserien av hundene i Finnvikdalen

Midler til nytt utstyr

Sammen er Nilsen og Fenris et av flere godkjente hundeekvipasjer fra Norske Redningshunder (NRH) som øvde i Finnvikdalen denne helga. Og de setter sitt preg på området med både hundeglam, snøscootere, øvelser og det som tilsynelatende ser ut som en tilfeldig og rotete parkering.

– Den er ikke mye tilfeldig, avkrefter Benedikte Nergaard. – De av oss som har vakt står klar til utrykning på den nederste delen av parkeringsplassen, forklarer hun videre.

Nylig fikk NRH Tromsø midler fra Gjensidigestiftelsen øremerket nytt utstyr og denne helga ble blant annet brukt til å teste dette.

Fullt utstyrt

– Vi har kjøpt inn truger, hodelykter, sondestenger, spader og skredsøkere. Noe av utstyret er kraftigere enn det en vanlig turgåer bruker, men utstyret vårt brukes nok oftere, sier Marit Silli, leder for NRH Tromsø.

Hun er helt klart glad for at alle godkjente hundeekvipasjer i lokalavdelingen hennes nå er fullt utstyrt.

Selv om skredsøkeren burde være standardutstyr for turglade mennesker, er det et annet «redskap» NRH egentlig stoler mere på.

Uvurderlig «redskap»

– Hunden med sin luktesans er uvurderlig. Dessuten er de kjappe, arbeidsglade og elsker å holde på med dette, sier Nergaard som håper å få hunden Recco godkjent som redningshund.

– Denne helga dreier seg om å finpusse og forbedre kvaliteten på hundeekvipasjene, så her trener vi både menneske og hund, fortsetter Nergaard med et smil til tross for snøbyga som kom inn over oss. Fram til da var det sol over Finnvikdalen, men det midlertidige styggværet ser ikke ut til å affektere verken mennesker eller hunder nevneverdig. Det er likevel nærliggende å spørre:

– Hvorfor gjør dere egentlig dette?

– For min del dreier det seg om å bidra til samfunnet. Og selv om det er mye fysisk tungt arbeid, har vi et flott miljø med stor kompetanse på hunder. Også er det spennende!, avslutter Nergaard.

Som blant annet skal få teste ut de nyinnkjøpte spadene med å grave fram en snøscooter tatt av skred, som er et av flere scenarioer helga har å by på.

foto
FULLT UTSTYRT: Ken Pedersen med Nico, Benedikte Nergaard og Recco, Maja Andreasen med Xavi, Torgeir Johansen med Luna, Trond Arne Nilsen med Fenris og Susanne Bengtson med Spiff kan endelig glede seg over å være fullt utstyrt når de er ute i felten for å redde andre mennesker. Foto: Ronald Johansen / iTromsø