– Nå må jeg stå til ansvar for den store kjeften min, sier tillitsvalgt og lokallagsleder for Politiets Fellesforbund til iTromsø.

Karl Karlsson la ingenting imellom da han i fjor vår gikk knallhardt ut mot kunsten i det nye politihuset på Stakkevollveien i Tromsø.

Han omtalte blant annet kunsten på arbeidsplassen som noe han selv kunne laget hjemme i garasjen, og uttalte at hvis det var så enkelt å lage kunst så kunne han nok se for seg en karriere som kunstner når han en dag er ferdig i politiet.

Har fått prestasjonsangst

Etter flere oppslag i media ble Karlsson til slutt utfordret av Kurant – visningsrommet for samtidskunst i Tromsø – til å sette opp sin egen kunstutstilling. Og nå som utstillingen nærmer seg, innrømmer lokallagslederen at han kjenner på prestasjonsangsten.

– Du er litt nervøs for dette?

– Ja, jeg har sagt at tema skal være angst, og jeg begynner vel å få litt prestasjonsangst, humrer han.

Maler i garasjen

Både riksdekkende og lokale medier har ifølge Karlsson vært utålmodige etter å se kunsten, og nå kan han avsløre datoen for utstillingen i Tromsø:

– Jeg har holdt kontakten med Kurant, og vi har en avtale om å stille ut kunsten den 13. mai. Så nå må jeg vel begynne å produsere noe, sier en smånervøs tillitsvalgt til iTromsø.

Utstillingen skal ifølge Karlsson henge gjennom hele pinsehelgen og til 17. mai, og vil bestå av både malerier og installasjoner. Men så langt har ikke Karlsson produsert kunsten.

– Jeg har sagt at jeg skal lage den i garasjen, men det har ikke vært klimatiske forhold til å gjøre det der ennå. Jeg vil ha noen plussgrader der først. I tillegg har jeg hatt veldig travle uker den siste tiden, legger han til.

Rigger til

Han forteller videre at riggingen av utstillingen begynner allerede 1. mai.

– Så innen da må jeg ha fått slengt opp noe. Jeg skal bruke litt tid i helgene nå i midten av måneden, sier Karlsson.

En av dem driver Kurant, Camilla Fagerli, legger ikke skjul på at de ser fram til Karlssons utstilling.

– Ja absolutt, det gleder vi oss til.

Sammen med Henrik Sørlid ved Kurant har hun hatt regelmessig kontakt og flere møter med Karlsson i forbindelse med kunstutstillingen.

– Han har også vært her og sett flere av utstillingene våre, legger hun til.

Stor interesse

Hva Karlsson har å vise fram av kunst er imidlertid foreløpig vanskelig å si, ifølge Fagerli.

– Hittil har vi bare hatt samtaler om det, men vi har en avtale om å møte han regelmessig den kommende måneden for å følge og dokumentere den kunstneriske prosessen hans.

Hun tror det vil bli blest rundt utstillingen når den er på plass i mai.

– Flere medier har kontaktet oss allerede, og jeg håper og tror folk vil komme for å se utstillingen. Vi vil også arrangere et seminar i forbindelse med utstillingen.

Programmet er foreløpig ikke fastsatt, men seminaret vil ifølge Fagerli ta for seg kunstformidling og kritikk, og hvordan man snakker om kunst i det offentlige ordskiftet.

– Målet vårt med dette prosjektet er å ta en stadig tilbakevendende polarisert kunstdebatt mellom de som blir kategorisert som «mannen i gata» og «kunstsnobbene» til et mer fruktbart nivå.