– Det blir russ i borgertoget, men ikke slik vi kjenner det fra tidligere år, sier lederen for 17. mai komiteen i Tromsø, Eva Lockertsen Stenvold, til iTromsø.

Årsaken til at det tradisjonsrike russetoget uteblir er todelt.

  • Russefeiringa starter i år 1. juni.

  • Kjøretøy i 17. mai-togene er ikke lenger ønsket.

foto
RUSSEFRITT: Årets 17. mai-program ble i dag presentert. Og komiteleder, Eva Lockertsen Stenvold (t.v.), sier det blir uten russetog. Foto: Ronald Johansen

– Men de har spurt om å få være med, og det er selvsagt hjertelig velkomne. Så da får de luftet draktene sine i borgertoget, sier Stenvold.

Russepresident Seier Andersen bekrefter det samme.

– De som har lyst får gå i borgertoget. Og det blir anledning til å ta på russedressen for første gang og dele ut russekort. Men flere blir å gå i bunad, sier hun.

foto
UTEBLIR: Russepresident Seier Andersen bekrefter at det tradisjonsrike russetoget uteblir i år, ettersom russefeiringa i år starter først 1. juni. - Men noen russ blir å gå i borgertoget å dele ut russekort, sier hun. Foto: Hakon Steinmo

Etter to år med pandemi og begrenset «tog»-aktivitet i byen på Grunnlovsdagen, tror Andersen at tromsøværingene har blitt vant til en 17. mai uten russetog.

– Vi prioriterer å konsentrere oss om skolen, og avventer derfor feiringen til juni. Men, som sagt, noen russ blir å se i borgertoget, men det blir ingen «happenings» på 17. mai i regi av russen, forteller hun.