Nadja Iselin Wagelid og Lisa Andreassen satt på naboboret ved siden av kvinnen. De fikk med seg hendelsen, som de beskriver som ydmykende overfor jenta og flau for Tromsø.

– Vi satt og spiste, da en vekter plutselig dukket opp og sa at kvinnen ikke hadde betalt de 6 kronene som må til for å få lov til å spise inne. Kvinnen snakket bare engelsk og forsto egentlig ikke hva som ble sagt. Hun spurte høflig om hun kunne spise opp maten sin, og fikk da beskjed om at politiet ville bli tilkalt. Like etterpå dukket to politibetjenter opp – de må ha vært rett utfor restauranten, sier Wagelid.

Ifølge Andreassen var det knapt med dialog mellom vekteren og turisten.

– Vekteren fremsto som veldig brysk og kommanderende. Det ble ikke gjort noe forsøk på å forklare situasjonen. Så kom politiet og sa at hun måtte ut med en gang. Hun begynte å gråte og skalv og var veldig redd. Hun røyste seg opp og begynte å gå mot døra, og da la en av politibetjentene hånda på ryggen hennes og omtrent skjøv henne ut, forteller hun.

– Rar greie

Wagelid kan ikke forstå at både vektere og politi skal involveres i slike saker.

– Kvinnen hadde kanskje ikke forstått at hun måtte betale eller hadde kanskje glemt det. Det er jo uansett lett å fikse, om hun hadde fått anledning til å gjøre opp for seg, men det fikk hun ikke. Det var heller ikke slik at det akkurat var kø for å få sitte. Hele greia var bare veldig rar, sier hun, og legger til:

– Hun kom jo også frivillig, så hvorfor skulle politiet begynne å skyve på henne? Hva slags samfunn er det egentlig vi lever i, hvis politiet skal blandes inn og oppfører seg sånn fordi en person spiser en burger innomhus, og ikke har betalt fem kroner?

«Det har skjedd noen misforståelser»

Operasjonsleder Eirik Kileng sier søndag ettermiddag at han ikke kan svare for politiets fremgangsmåte, da han ikke var involvert i hendelsen og kun kjenner den gjennom det som står i politiloggen fra natta.

– Der står det veldig lite. Det står at en turist er kastet ut fra Burger King, og at personen har dratt. Det står også at det har skjedd noen misforståelser, uten at patruljen går i detalj. Her har vi nok fått en melding om at noen nekter å forlate stedet, opplyser han.

– Det er ikke gikk pålegg om bortvisning, så den kan nok hende at patruljen etter hvert har skjønt at dette ikke var en politisak og det ikke var grunnlag for å gjøre noe med saken videre.

Er det vanlig at dere skyver på folk som frivillig innordner seg etter beskjedene deres?

– Nei, vi skal benytte lempeligste middel, men jeg vet som sagt ikke mer om saken enn det som står her, svarer Kileng.

– Skal undersøke saken

Daglig leder på Burger King, Csaba Buna, sier at han har fått beskjed om at en gjest ble kastet ut natt til lørdag, men han vet ikke mer om saken enn det.

– Det er PSS Securitas som håndterer sikkerheten hos oss i helgene, og de har ansvaret for alt av slike hendelser som kan oppstå. Jeg skal kontakte dem i morgen og undersøke saken nærmere.

Driftsleder Espen Bjørkmo i PSS Securitas avdeling Troms sier, etter å ha undersøkt saken, at de ikke ønsker å kommentere enkelthendelser av hensyn til ansatte og gjestene de har ansvar for.

– Vi henviser til Burger King, og følger deres retningslinjer for vaktholdet der, legger han til.