Etter ønske fra Tromsø ungdomsråd har kommunen nå sendt inn søknad for 2026. Men hva betyr egentlig Europeisk ungdomshovedstad?

– Det er en tittel som tildeles en ny europeisk by hvert år siden 2009. Med denne tittelen forplikter kommunen seg å jobbe med ungdomsmedvirkning, forklarer Sif Vik.

Målgruppe 15 til 36

Vik, som er Tvibits prosjektleder i forbindelse med søknaden, påpeker at Tromsø har en lang «track record» på ungdomsmedvirkning. Hun drar fram ungdomsopprøret på tidlig 80-tall, og den påfølgende opprettelsen av ungdomshuset Brygga – samt opprettelsen av Tvibit i år 2000.

– Men dette er ikke en utmerkelse fordi man har vært flink, men en tittel som krever at man gjør en innsats for målgruppa mellom 15 og 35 år. I vårt tilfelle tenker vi ikke bare på Tromsø, men hele regionen, i jobben med ungdomsmedvirkning, sier Vik.

Ungdomsmedvirkning betyr i praksis at unge skal få være med å påvirke byens strukturer, tjenester og tilbud. Dette er spesielt viktig for unge uten stemmerett i politiske valg, mener Vik.

– Tromsø er ikke bare regionhovedstad, men også den «yngste» byen i landet. Vi er kommunen med størst andel unge under 35 år hele Norge. Dette utgjør en stor ressurs, men også et stort ansvar for kommunen, sier hun.

Kan søke om penger

– Blir man tildelt noen penger, eller andre midler, gjennom å bli Europeisk ungdomshovedstad?

– Nei, men det kan utløse midler. Med bakgrunn i tittelen kan man søke om midler både nasjonalt, internasjonalt og via private aktører, sier Vik.

Dette er ikke første gang Tromsø søker om å bli Europeisk ungdomshovedstad. I fjor var Tromsø en av fire finalister, blant 19 søkerbyer.

– I fjor vant den ukrainske byen Lviv, som dermed blir Europeisk ungdomshovedstad i 2025. Og å tape for en ukrainsk by føltes helt greit, med tanke på krigen.

Tvibits prosjektleder håper Tromsø får mulighet til å sette ungdomsmedvirkning på dagsordenen gjennom et helt år.

– Å bli Europeisk ungdomshovedstad vil gi arbeidet med ungdomsmedvirkning et enormt momentum, og en slik tittel fører en inn i nettverket av slike byer. Det har vært en lang søknadsprosess, og vi ser at bare å sette fokus på dette allerede har brakt private og offentlige aktører sammen, sier Vik.

Wilhelmsen: – Viktig å sette de unge først

Ordfører Gunnar Wilhelmsen gir sin fulle støtte til søknaden om å bli Europeisk ungdomshovedstad i 2026.

– Tromsø har den yngste befolkningen i landet, og kommunen arbeider for at Tromsø skal bli en enda bedre by å leve i for unge og unge voksne. Da er det svært viktig å sette de unge først, lytte til deres innspill, og handle ut ifra det. Kommunen ser på søknaden om å bli europeisk ungdomshovedstad som et viktig bidrag til dette arbeidet, sier Wilhelmsen.