De to mistenkte narkosmuglerne hadde mistet kontakten med mottakeren i Tromsø. Ute på byen huket de tak i en kar de trodde kunne hjelpe dem med å selge unna narkotikaen. Mannen de spurte var en spaner som var ute og drakk øl sammen med to kolleger. Det var VG som først omtalte saken.

De tre Oslo-spanerne hadde fri og satt natt til onsdag 11. desember i fjor på utestedet «Gründer» i Tromsø da en av dem ble huket tak i av to menn på vei bort til baren. Noen øl og timer senere ble spaneren tilbudt kokain. Dagen etter kunne politiet innkassere Tromsøs største narkotikabeslag – over åtte kilo metamfetamin og 250 gram kokain.

På oppdrag i Tromsø

Politiinspektør Einar Aas bekrefter at de tre spanerne hadde avsluttet et annet oppdrag i ishavsbyen.

– De satt og drakk noen øl på fritiden. De var i Tromsø på et annet oppdrag for Seksjon for organisert kriminalitet i en helt annen forbindelse, sier lederen av Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet.

Han understreker at de tre spanerne var ute på byen i sin fritid da de mistenkte smuglerne tok kontakt.

– Mer uheldig kan ikke narkotikakriminelle være, sier politiinspektøren.

For øvrige kommentarer viser han til Troms politidistrikt som etterforsker narkotikabeslaget.

Fikk dårlig magefølelse

Rundt midnatt ble den ene spaneren kontaktet av to utenlandske menn som satt ved et bord like ved baren i Storgata i Tromsø. Spaneren og mennene begynte å snakke om været og nordlyset. Han oppfattet de to som utadvendte og kontaktsøkende.

Den ene presenterte seg som «Jose» og den andre som «Miro». «Jose» var overvektig og var den som førte ordet med spaneren. Kameraten hans «Miro» var en tynn mann som ikke var like snakkesalig.

Mennene fortalte på engelsk at de kom fra Belgia og at de hadde vært i Tromsø i seks dager.

Etter å ha snakket med de to mennene gikk spaneren tilbake til bordet der kollegene satt og drakk øl. Spaneren fortalte kollegene at han fikk en dårlig magefølelse av utlendingene etter den korte samtalen.

Nysgjerrig

Noen minutter senere kom «Jose» bort til bordet der spanerne fra Oslo satt. Han la armen rundt spaneren og ba ham komme bort til bordet hans senere. Spaneren lovet å komme bort etter hvert og Jose gikk tilbake til bordet der kameraten satt.

Etter kort tid ruslet spaneren til baren for å kjøpe seg en øl. De to mennene vinket på ham og han gikk bort til dem. Utlendingene var veldig interessert i å få vite hvem spaneren var, om han kjente noen i Tromsø og hva han drev med.

Skulle få gave

De to mennene fortalte nå at «Jose» kom fra Colombia og at «Miro» kom fra Bosnia. Helt ut av det blå skal mennene ha sagt at spaneren skulle få en gave og ba han strekke ut en hånd og håndhilse på Jose.

Spaneren så at «Jose» hadde noe hvitt i hånden sin og rakte ut hånden sin. Han kjente at han fikk noe i hånden da han håndhilste. Da spaneren tok opp hånden for å se hva han hadde fått, reagerte mennene og sa at han ikke måtte vise det fram. Spaneren så at der var en liten hvit klump pakket inn i plast og han forsto med en gang at det var narkotika, sannsynligvis kokain.

«Jose» fortalte at det var kommet masse «varer» til Tromsø, men at vedkommende som skulle ta i mot varene var borte og telefonen hans var avslått.

Ifølge politiet sa mennene at de hadde både amfetamin og kokain og spaneren ble fortalt at narkotikaen var kommet fra Belgia opp til Oslo og så videre til Tromsø.

Ville ha hjelp

Problemet til de to mistenkte smuglerne var at de ikke kjente så mange i Tromsø og de trengte hjelp til å bli kvitt narkotikaen. Spaneren lovet mennene å undersøke om han kunne hjelpe dem. De ble enige om å møtes igjen neste dag. Mennene ba spaneren om ikke å ta så mye om gangen av stoffet siden det var så sterkt.

Spaneren ba om å få telefonnummeret til «Jose» på en papirlapp. Mennene ville ha nummeret til spaneren, men han nektet å gi dem sitt nummer. «Jose» husket ikke sitt nummer og fortalte at han hadde 11 mobiltelefoner. Smugleren dro frem en telefon og fortalte at han hadde ødelagt mikrofonen telefonen for å hindre politiet å kunne avlytte med den. Han ante ikke at mannen som satt overfor ham var en politimann i sivil som til daglig jobbet med å avsløre narkosmuglere som ham.

Spanet på mennene

På grunn av ødelagte mikrofonen måtte de kommunisere via SMS. Til slutt skrev den ene mannen ned et nummer på en lapp og ga det til spaneren over bordet med halvlitere. Spaneren gikk tilbake til kollegene. Han satte seg ned og fortalte hva han hadde dumpet opp i.

De tre spanerne forsøkte først å kontakte sivilt politi i Tromsø, men uten hell. Spaneren sendte deretter en tekstmelding til sjefen sin ved Spesielle Operasjoner i Oslo, men fikk ikke noe svar.

Noen minutter senere fikk spaneren kontakt med kolleger i Oslo som deretter varslet operasjonslederen i Tromsø.

Cirka klokken ett forlot de tre spanerne lokalet, mens de to smuglerne ble sittende igjen. Oslo-spanerne fikk ikke noen bistand til å spane og bestemte seg for å gjøre det selv.

Fikk "vareprøver"

Etter en times venting i desembernatten, kom de to utenlandske mennene ut fra puben. De to gikk rolig i retning Bispegata og innom en kebabsjappe i Storgata før de gikk videre. På et tidspunkt sto de to mennene bak en haug med snø og Oslo-spanerne så ikke hva de gjorde. Men under et minutt senere kom de frem igjen. Etter en times spaning i Tromsø sentrum spaserte de to mistenkte smuglerne klokken 03.00 inn på «Skansen Hotell». Et kvarter senere avsluttet de tre politifolkene spaningen og deretter fikk de overlevert vareprøven som spaneren hadde fått til lokalt politi.

Utpå dagen etter sendte spaneren en tekstmelding til de to mennene og spurte om de skulle møtes igjen på samme sted.

En halv time senere fikk spaneren en SMS om at de to hadde kommet tilbake til puben. Han slo av telefonen sin og politiet rykket inn på puben og arresterte de to mennene. Samtidig slo politiet til mot rommet de hadde på hotellet og fant det rekordstore beslaget.

Erkjenner straffeskyld for liten del

Dette er det største metamfetaminbeslaget som noen gang er gjort i Troms politidistrikt, opplyser politiadvokat Morten Hermansen.

– Saken er nesten ferdig etterforsket, og vil bli sendt til statsadvokaten før sommeren. På grunn av størrelsen på beslaget, er det Riksadvokaten som tar ut tiltale, sier Hermansen til VG.

Rettssaken mot de to mennene som ble pågrepet - og som viste seg å være nederlandske statsborgere - er berammet i slutten av august.

Advokat Arne Seland er forsvarer til mannen som kalte seg «Miro».

– Det må ha vært Tromsø-politiets mest heldige dag. De fant masse narkotika, men det gjenstår å finne ut hvem som er ansvarlig for stoffet. Min klient er siktet for hele partiet, men han erkjenner straffeskyld for bare en liten del, sier Seland.

Advokat Morten Furuholmen forsvarer mannen som kalte seg «Jose».

– Min klient sitter i Vadsøl fengsel. Han vil gi en utfyllende forklaring i retten om sin befatning i saken, blant annet om sin kontakt med politiet før pågripelsen, sier Furuholmen.

REKORDBESLAG: På de to nederlendernes hotellrom fant politiet til sammen over åtte kilo amfetamin. Foto: Terje Mortensen, VG
ETTERFORSKER: Politiadvokat Morten Hermansen bekrefter at beslaget er blant de største som noensinne er gjort i Tromsø. - Saken er snart ferdig etterforsket, sier han. Foto: Ronald Johansen
FORSVARER: Advokat Morten Furuholmen forsvarer den ene av de to nederlandske statsborgerne. Foto: Ronald Johansen