Da Elbjørg Olufsen besøkte Elvestrand gravlund i Tromsdalen lørdag ettermiddag sammen med sin datter fikk hun en utrivelig overraskelse.

– Først trodde vi at det var et hvitt teppe som lå der, det så i hvert fall slik ut. Men så fikk vi se at det var masse hundehår, forteller hun om opplevelsen.

Børstet hunder

En parkbenk er plassert like ved gravstøttene på kirkegården, og der har tydeligvis noen sittet og drevet med hundestell.

– Noen har sittet der og børstet hunden eller hundene sine. Så har de bare latt hundehåret flyte over hele kirkegården etterpå, sier en svært oppbragt Olufsen.

Selv har hun sin mann begravet på kirkegården og hundehåret fløt like i nærheten av hans gravstøtte.

– Jeg ble helt enkelt fortvilt da jeg så hva de hadde gjort. Det er direkte frekt og respektløst å drive med stell av hundene inne på kirkegården, sier hun.

Oppgitt

– Jeg har selv hatt dyr i mange år, men jeg ville aldri finne på å gjøre noe slikt på en kirkegård, sier hun.

Hun sammenligner det med å kaste søppel.

– Det er som om jeg skulle spre avfall her på kirkegården. Det går jo helt enkelt ikke an, sier Olufsen.

Da hun og datteren var på kirkegården var det lett duggregn i lufta.

– Men hva vil skje når hundehåret tørker? Da vil det blåse rundt her inne på kirkegården og legge seg på gravene. Jeg blir helt oppgitt og fortvilt, sier hun.

Skjønner reaksjonene

Kirkeverge i Tromsø, Kristin Stang Meløe, forstår reaksjonene til Elbjørg Olufsen.

- En gravplass er ikke en plass man skal drive med hundestell. Det er en form for forsøpling og det skal man ikke gjøre på fellesarealer, sier Meløe.

Hun forklarer videre at de ikke kan drive overvåkning eller ha vakthold ved gravplassene i Tromsø, men ber heller folk vise folkeskikk.

- Jeg håper folk viser litt sunn fornuft. Jeg tror ikke folk ville gjort dette i egen hage og latt det blåse rundt på hele eiendommen. Da bør man i alle fall ikke gjøre det på fellesarealer.