Hadde det vært direktevalg i dag, ville byens sittende ordfører ha feiet konkurrenten fra Ap av banen.

Overraskende nok viser målingen at hele 25 prosent av Aps velgere foretrekker Hjort fremfor Aps egen Jarle Aarbakke. Den tidligere UiT-rektoren og professoren har foreløpig bare støtte fra litt over halvparten av partiets egne velgere.

– Dette er jo utgangspunktet for Aarbakke, før han har startet kampen. Men det er helt tydelig at han har noe å jobbe med, kommenterer valgforsker Tord Willumsen ved UiT.

Ordfører Jens Johan Hjort mener målingsresultatet er et resultat av et langsiktig og bevisst perspektiv på hvordan han bør håndtere ordføreransvaret.

– En ordfører skal jo være ordfører for hele byen, og det har jeg prøvd å være. Så dette er jo en fin bekreftelse på at mange setter pris på jobben jeg gjør, og det er veldig hyggelig, sier Hjort.

Han er samtidig klar på at tallene fra meningsmålingene kommer til å variere fremover.

Eliten

Jarle Aarbakke tror mye kan endre seg før valgdagen.

– Resultatet på disse meningsmålingene kommer til å variere inn mot valget. Vi i Arbeiderpartiet er mer opptatt av politikken enn av navnene. Utfordringen blir å formidle til velgerne hva vi står for, sier Aarbakke.

Tord Willumsen mener det blir spennende å se hvordan en mann fra eliten av akademia vil bli tatt imot i Aps velgermasse.

– Én ting er å komme fra eliten og gjøre en jobb for Høyre. Noe annet er å gjøre det for Arbeiderpartiet, sier valgforskeren.

Stemmemagnet

Han mener Jens Johan Hjort etter hvert har vist et klart talent for ordførerrollen.

– Han er med på ”Nytt på nytt”, han bader med ministrene og viser seg fram. Han er en stemmemagnet for Høyre. I tillegg har han gått opp mot myndighetene i blant annet Yalda-saken, noe han har stått seg bra på. Også her er han nå på vinnerlaget, sier valgforskeren.

Ifølge Willumsen skal man ikke undervurdere virkningen av å være seremonimester for byen.

– Ordførerrollen er helt klart et potensielt pluss for et parti. Man skal gjøre en forferdelig dårlig jobb for å bli en byrde, mener Willumsen.