Meningsmålingene i forkant av mandagens valg har gjort innspurten særdeles spennende. Rødt vil etter meningsmålingene å dømme gjøre sitt beste valg i Tromsø noensinne, mens Fremskrittspartiet har slitt med tilbakegang sammenlignet med valget i 2011. På sosiale medier går debatten om en stemme til Arbeiderpartiet indirekte blir en stemme til Rødt, og om en stemme til Venstre kan være indirekte støtte til Frp.

– Jeg tror ikke en slik avskrekking vil ha et særlig stort utslag på valgresultatet. Alle skjønner at for eksempel Rødts innflytelse vil begrenses, og det er vel heller slik at en stemme til Rødt vil være en stemme til Ap, sier valgforsker Tord Willumsen.

Hjemmesittere

– Flere venstrevelgere er skeptiske til å samarbeide med Frp, og Frp er et mye større parti som har mye mer innflytelse enn Venstre i dag. Men for Venstrevelgere er det ikke så mange andre partier å gå til, og dermed kan det ende opp med at velgerne heller blir værende hjemme. Det er en reell risiko, sier Willumsen.

Han peker på forskjellen mellom avskrekking og strategisk valg.

– Å stemme strategisk vil si at man eksempelvis støtter en borgerlig koalisjon og ser at for eksempel Venstre ligger i en usikker posisjon på meningsmålingene. En strategisk stemmer kan dermed gi stemmen sin til Venstre, selv om han egentlig er mest enig meg Høyre.

Valgforskeren fraråder en slik stemmegivning.

– Det kan være skummelt å stemme på den måten, fordi alle ser på de samme meningsmålingene og dermed kan resultatet påvirkes kraftig hvis mange nok stemmer det de tenker er strategisk. Folk bør stemme på det partiet de er enige med, sier Willumsen.

Mobilisering

Men bare et par dager før valget er det mobilisering av velgerne som vil gi det store utslaget for partiene.

– Det store for partiene nå er ikke lengre å overbevise folk til å gå fra det ene partiet til det andre – men å få folk til å bruke stemmeretten.

Willumsen peker på at det finnes enormt mange mekanismer som påvirker om folk orker å bruke stemmeretten sin.

– Det kan være alt fra hvor usikkert det siste mandatet til partiene er på meningsmålingene til hvordan været er på valgdagen. Det vi ser er at det kan være demotiverende for velgerne å se at «deres» parti ligger godt an på meningsmålingene. Da kan folk tenke at partiet ikke trenger stemmen deres, sier Willumsen.