Gründerbedriften som er lokalisert øverst i Flows lokaler høster internasjonal anerkjennelse for krypteringsproduktet Ensafer. Nå er søknaden om patent i USA innvilget.

– Vi har søkt om patent både i USA og Europa, og vi venter på svar angående Europa, som er under behandling, sier administrerende direktør i Invenia, Terje Wold.

– I store markeder som Japan og Kina har vi ikke søkt, fordi vi vurderer det som for dyrt. I sistnevnte land vil det også bli for tidkrevende å beskytte og følge opp patentet.

Beskytter informasjon

Selskapet har lenge jobbet med såkalt ende-til-ende kryptering av informasjon som man deler og lagrer på internett. Apper er utviklet for bruk av teknologien på blant annet mobiltelefon. Wold forklarer:

– I dag er det problematisk at informasjon, som for eksempel passord, ikke blir kryptert på internett. Det er lett å snoke i ubeskyttet informasjon som ligger i en mailserver hos Google.

– En enkel analogi kan være et postkort, hvor all informasjonen er synlig og tilgjengelig. Vår krypteringstjeneste putter dette postkortet inni en konvolutt, slik at det kan deles samtidig som informasjonen beskyttes, fortsetter han.

Verdensklasse

Wold tror at patentet vil gi bedriften et løft.

– De positive tilbakemeldingene var overveldende allerede når jeg la fram konseptet for nesten tusen tilhørere under The Demo Conference i Silicon Valley i 2012. Da skjønte vi at vi satt på noe spesielt.

– Patentet er en dokumentering av at Ensafer er teknologi i verdensklasse, og vil føre til en verdiøkning på både produkt og selskap. Dette er et stort løft for vår bedrift, og vil gjøre oss mer attraktiv ovenfor kunder.

Vanskelig

Programvare er ofte vanskelig å patentere, men Patentstyret i Norges definisjon er som følger: «Et patent beskytter en teknisk løsning på et problem».

- Her snakker vi om en immateriell rettighet, sier Wold, som sammen med to andre ansatte er oppført som oppfinner.

– Det er lettere med fysiske produkter, som en ostehøvel eller binders, legger direktøren til.