Lørdag morgen ble det kjent at en Tromsø-mann tidlig i 20-årene er siktet for voldtekt og utnyttelse av en 17 år gammel jente.

Jenta er en flykning fra Ukraina. Hun skal ifølge opplysninger ha kommet til Tromsø sammen med et øvrig familimedlem denne uka.

– Jeg er så sjokkert at det er vanskelig å snakke. Jeg skjønner ikke helt hvordan noe som dette kan skje, sier Albina Mahomedova.

Hun er leder for den ukrainske foreningen i Tromsø, men kjenner foreløpig ikke jenta eller familiens identitet.

– Jeg hørte først om dette nå, gjennom media.

– Er dette vanlig i Norge?

Mahomedova er også involvert i Flyktningtjenesten, og har etter opplæring fra Røde Kors møtt flere av de ukrainske flyktningene som har kommet til Tromsø som følge av krigen.

Mahomedova kan vanskelig forestille seg en mer sårbar person enn en 17 år gammel jente som har flyktet fra krig.

Hun er kritisk til at en person siktet for flere andre sedelighetsforbrytelser i det hele tatt har muligheten til å begå nye overgrep.

– Som innvandrer må jeg bare spørre: Er dette vanlig i Norge? Jeg trodde systemet her i landet var litt strengere enn dette, sier Mahomedova, og fortsetter:

– Hvorfor går denne personen, som er siktet for å voldta flere mindreårige, rundt på gatene slik at han kan gjøre dette på nytt?

Mer bekymret for privat innkvartering

Mahomedova bekrefter at de som jobber med ukrainske flyktninger i Tromsø har vært obs på at de kan utnyttes.

– Men vi var mer redd for at dette kunne skje blant de som ble innlosjert hos private. I denne saken fremstår det jo som at overgrepet har skjedd på et hotell, som er fullt av folk, midt i sentrum.

(Oppdaterte opplysninger fra politiet bekrefter at forholdet mannen er siktet for har skjedd hjemme hos ham. Journ. anm.)

Mahomedova uttaler at politiet har kontrakt med Radisson Blu, der hotellsjefen bekrefter at politiet har gjort undersøkelser etter voldtekten, som del av politiets oppdrag etter flyktningenes ankomst til Tromsø.

Ifølge henne har politiet ansvar for å finne husly til flyktningen før oppholdssøknaden er levert, og UDI tar over ansvaret.

Politiadvokat Kjersti Mari Nilsen bekrefter disse opplysningene.

Politiet: – De er frie borgere

Driftsenhetsleder i politiet, Stina Bakke Eriksen, svarer følgende på spørsmål om politiets ansvarsforhold overfor de nyannkomne flykningene:

– Vi har en ansvar for å tilby dem innkvartering om de ikke har en plass å bo. De som ikke har muligheten til å bo privat, tilbyr vi en plass – og der har vi en avtale med Radisson Blu, sier Eriksen.

– Har ikke politiet samtidig ansvar for sikkerheten til flykningene dere innkvarterer på hotell?

– De er frie borgere her. De er her på lovlig grunnlag.

– Kunne politet gitt disse menneskene, som er spesielt sårbare, bedre beskyttelse – i lys av denne hendelsen?

– Det er vanskelig å svare på. Jeg kjenner for lite til den aktuelle saken.

Vil advare flyktningene

Albina Mahomedova vil ikke uttale seg om politiet burde gjøre mer for å beskytte flyktningene som kommer til Tromsø.

– Kanskje politiet burde være hotellene? Jeg vet ærlig talt ikke.

Hun er uansett klar på at de som jobber tett på flyktningene må ta denne problematikken opp med ukrainerne som kommer til byen.

– Vi bør nok advare dem om at ting som dette kan skje også i Norge.

Søndag er det innkalt til møte i den ukrainske foreningen.

– Vi skal se hva vi kan gjøre for å hjelpe til, og informere om denne saken, sier Albina Mahomedova.