Tre personer av et tysk turfølge ble tatt av skred på fjellet Kvænan på Senja søndag formiddag. En mann er fraktet til UNN med helikopter.

– Da han ble fraktet til UNN pustet han fint ved egen maskin. Han skal ikke ha brukket noen bein, og status er at han er forslått. Han blir liggende på sykehuset til i morgen, sier operasjonsleder Eirik Kileng i politiet.

– Et svært skred

Det var en person som befant seg 200 meter unna skredet som meldte inn hendelsen til politiet klokka 11.33. En halvtime etterpå var nødetatene på stedet. Like før klokken 13 meldte politiet at de tre er gravd fram. Alle var da ved bevissthet.

– Det var et tysk turfølge på totalt 14 personer som var på Kvænan søndag formiddag. Gruppen skal ha delt seg opp i to, og det var åtte personer i turfølget som ble rammet av skred, sier Kileng.

De fem andre i turfølget satt umiddelbart i gang med å grave, og en av de skredtatte var bevisstløs da han ble gravd fram. Medlemmer av turfølget satte i gang med hjerte-lunge-redning på stedet.

– Det var et svært skred. Av de tre som ble tatt, er det kun en som ble fraktet til UNN. Resten var i såpass god form at de tok seg ned ved egen maskin, sier Kileng.

– Får de oppfølging?

– I utgangspunktet er det noe man oppsøker selv etter en slik hendelse, hvis man føler at man har behov for å snakke med noen, sier Kileng.

Toppen av Kvænan er 964 meter over havet. Fjellet er en populær turtopp, og anses som en av de fineste turene på den sørlige delen av Senja.