Det har vært travle dager for sysselmester Lars Fause på Svalbard den siste uken. På den arktiske øygruppen lever ukrainere, russere, nordmenn og en rekke andre nasjonaliteter tett på hverandre.

Fylkesberedskapsrådet er samlet og oppdraget er å forsette som før.

– Vi har hatt tett dialog med Oslo siden Russland gikk inn i Ukraina. Det er en alvorlig tid, det er vi veldig klar over, sier sysselmesteren til iTromsø.

SYSSELMESTER: Lars Fause tiltrådte i fjor som sysselmester på Svalbard etter å ha ledet statsadvokatene i Troms og Finnmark gjennom en årrekke. Foto: Ronald Johansen

Russere og ukrainere

Sysselmesteren har fylkesberedskapsansvaret for hele øygruppen, inkludert gruvebyen Barentsburg, 40 kilometer sørvest for Longyearbyen.

Der, i skråningen under Olavsvarden ved Grønfjorden i Nordenskiöld Land, bor det i dag 390 mennesker. Cirka 70 prosent er ukrainere, mens resten er russiske statsborgere.

FRA LUFTEN: Barentsburg sett fra helikopter. Foto: Berit Roald/NTB

Den russiske generalkonsulen, Sergei Gushchin, har nye kontorer nord i tettstedet, og har visse lokale myndighetsoppgaver. Det er derimot det russiske, statseide gruveselskapet Trust Arktikugol som eier bygninger og infrastruktur, med få unntak.

– Vi har en normal og god dialog med ledelsen i Barentsburg gjennom disse dagene. Vi hadde nylig patruljedag der, noe vi har én gang i måneden, og hadde da uniformert personell på plass i bosettingen. De gjennomførte sine oppdrag som planlagt. Vi følger med, og har så langt ikke fått meldinger om hendelser der, sier Fause.

– At folk er bekymret for seg og sine, det skjønner vi godt, legger han til.

iTromsø har vært i kontakt med det russiske generalkonsulatet i Barentsburg. De opplyser at generalkonsulen vil være tilgjengelig for intervju 9. eller 10. mars.

Kutter ikke forsyninger til Barentsburg

Ifølge sysselmesteren er stemningen dempet i Longyearbyen. Tirsdag kveld samlet flere hundre innbyggere seg i sentrum for å vise solidaritet med de berørte av krigen i Ukraina. Arrangørene gjorde det imidlertid klart at de ikke ønsket en protest, ifølge Svalbardposten.

– Vi har ikke merket noe stemningsskifte etter at det brøt ut krig i Ukraina, sier Fause.

NTB skrev torsdag morgen at det norske flyforbudet også gjelder Svalbard. Luftfartstilsynet melder at det nå ikke er ikke tillatt for russiske fly å fly til, fra eller over Svalbard, samt norsk sjøterritorium fra grunnlinjene og ut til tolv nautiske mil.

Til Klassekampen sier professor Geir Ulfstein ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo at han tror russerne vil oppfatte dette som et brudd på Svalbardtraktaten, selv om han selv mener Norge har sitt på det tørre.

Luftfartstilsynet opplyser at de kan gi dispensasjon fra flyforbudet, for eksempel for humanitære flyginger og selvsagt nødlandinger og at lokale flyginger til det russiske gruvesamfunnet i Barentsburg har fått unntak fra forbudet.

– Vi kan ikke kutte av forsyningene til Barentsburg. Det vil sette liv og helse i fare, sier Fause.

iTromsø har forsøkt å få en kommentar fra Utenriksdepartementet om situasjonen på Svalbard, men har så langt ikke fått svar.