Fjellheisen har aldri hatt en bedre måned en det de hadde i juni i år. 29.679 ble fraktet opp eller ned fra fjellet med heisene.

Heisen har gått i ett

Juni var usedvanlig god, både med tanke på heistall og med tanke på matservering. Heisen så en økning på 16 prosent fra i fjor i samme periode. Daglig leder på Fjellheisen, Maria Kristiansen, er fornøyd.

– Onsdag i forrige uke hadde vi over 2.576 besøkende. Det er det høyeste på mange år, og kanskje det høyeste noensinne. Fredag som var, kjørte vi blant annet opp 700 personer bare i løpet av kvelden. Da gikk heisene i ett hele kvelden, forteller en entusiastisk Kristiansen.

Det er ikke bare heisen som har gått i ett. Også matserveringen oppe på fjellet har gått godt.

– Matomsetningen har hatt en økning på ti prosent i forhold til samme periode i fjor.

LES OGSÅ: Dragøy inngår nytt samarbeid: Tror omsetningen vil øke med over ti mill. i året (for abonnenter)

Kristiansen forteller videre at mye av dette skyldes de mange arrangementene de har i restauranten oppe på fjellet.

Økende turisme

Det er liten tvil om at det er turister som driver besøkstallene oppover. Det er imidlertid ikke noen spesielle grupper turister som skiller seg ut.

– Vi har turister fra alle nasjonaliteter. I dag er det mye franske turister, en annen dag er det noen fra et helt annet land. Det kommer helt an på cruisebåtene, hvor de kommer fra, sier Kristiansen.

Hun legger ikke skjul på at det som regel er mest travelt når det er fint vær, men hun tror likevel ikke godt vær er årsaken til de gode resultatene.

– Det har ikke vært så godt vær, så økningen skyldes ikke det. Når det er godt vær, ser vi at det er mange lokale som tar seg en tur opp med heisen for å ta en pils eller kose seg i sola. Turistene derimot, drar opp uansett vær, forklarer Kristiansen.

Steintrappen hjelper på

Det er ikke bare økende turisme som er en av bidragsfaktorene til økningen i besøkstallene. Paradoksalt nok kan steintrappen som er under bygging ha bidratt til at flere folk tar heisen.

– Vi ser en økning av folk som enten går opp og tar heisen ned, eller motsatt, forteller Kristiansen.

Hele året sterkt

Kristiansen forteller at det ikke bare er juni som har vært en bra måned. Også resten av året har vært bra.

– Det har vært fullt kjør hele året, med unntak av mai og slutten av april. Da er det midt imellom de to turistsesongene, og det er litt roligere. Men fra cruisebåtene kommer i juni, har vi det gående helt fram til siste store cruisebåt legger til kai 10. august, sier hun.

De har nå troen på minst 160.000 besøkende totalt for hele året, noe som er 20.000 mer enn de hadde i fjor. Det må riktignok legges til at det i fjor bare ble regnet fra mai og utover, på grunn av at de nye heisene ikke åpnet før i midten av april.

– Slik det ser ut nå, kan vi komme til å bli den største turistattraksjonen i Tromsø i år. Det er jo artig, og det er jo litt vennskapelig konkurranse turistattraksjonene imellom, sier hun spøkefullt.

Glade dager i turistnæringen

Regiondirektør i NHO reiseliv sier de har merket at det er bra trykk i turistnæringen for tiden.

– Jeg kom nylig fra Finnmark, og der meldte de om godt trykk. Vi vil ikke ha konkrete tall fra juni før i midten av august, men besøkstallene til Fjellheisen er en god indikator på turismen ellers i byen, sier han.

LES OGSÅ: Foreslår disse strakstiltak for å takle den enorme turistveksten (for abonnenter)

Også Visit Tromsø melder om glade dager i byens turistnæring.

– Det er gledelig at Fjellheisen har hatt så mange besøkende. Vi har fått tilbakemeldinger om at det er mange som stopper innom turistinformasjonen, noe som tyder på at det var mange turister i byen i juni, sier reiselivssjef i Visit Tromsø, Chris Hudson.