Vi møter Petter Markussen på hans kontor i Breivika hvor han arbeider som daglig leder for opplæringskontoret for hotell, restaurant og reiseliv i Troms. Nå er han høyaktuell med SMAK-festivalen som går av stabelen for tredje gang neste uke.

Markussen er født i Evenskjer i Sør-Troms og flyttet til Tromsø i 1994 da han begynte på kokkeutdanning. Da hadde han lenge båret på en drøm om å bli kokk.

– Jeg tok et tidlig utdannelsesvalg. Allerede i 5. klasse sa jeg at jeg skulle bli kokk. Gleden av mat fikk jeg gjennom min bestemor og en slektning som laget mat i konfirmasjonen til min søster. Da fikk jeg være med han og skrelle poteter og kutte grønnsaker. Det tente en gnist i meg og siden den gang har den vært der, forteller Markussen.

– Du har vært med siden oppstarten av SMAK-festivalen. Hvorfor ønsket du å starte opp et slikt prosjekt?

– Man så at det var en radikal stuping på søkertallet til restaurant og matfag. Det gikk bratt nedover. Vi ønsket primært å gjøre noe for å klare å snu denne trenden, rett og slett få ungdom til å søke seg inn på denne yrkesfaglinja. Vi ønsket også i skape en matglede, fokusere på tradisjoner og de gode råvarene vi har rundt oss, sier han.

– Hvordan utvikling til SMAK-festivalen vært?

– Første året startet med kanonsuksess. Det var ingen av oss som hadde tenkt tanken at det faktisk ville komme så mange folk som det faktisk gjorde. Rekruttering av antall utstillere har nærmest gått av seg selv siden da. Det første året var kanskje noen litt skeptiske, men bedrifter og produsenter har virkelig skjønt at dette er en bra måte å vise seg fram på, sier han.

– Dere har vel møtt på noen utfordringer underveis?

– Selvfølgelig har vi det. Det å drive en festival uten inngangsbillett, gjør at vi ikke har noen sikre inntekter. Første året var suksessfullt, men bak fasaden var det vanskelig. Vi har jobbet steinhardt for å komme der vi er i dag. Det er ikke lett, men det er utrolig artig. Under fjorårets festival var det ekstra tungt. Eirik Dahlin, som var medlem i SMAK-styret, gikk bort 1. september. Og det var da kun to og en halv uke til festivalen. Da tenkte jeg lenge at nå «legger vi inn årene» med festivalen. Men festivalen kom og det ble en kanonsuksess. Når man ser all den gleden som man spredte, så fikk jeg energien tilbake, forteller han.

– Hvordan blir årets festival?

– Det blir lenger område i Storgata med boder og det blir et helt eget barneområdet ved Kulturhuset. Der satser vi på at barn skal få større nærhet til maten. De skal vite at fisken kommer fra havet og hvordan den ser ut før den ligger i ei pakke i butikken. I år blir det også et annet uttrykk på Stortorget. Vi skal fortsatt ha et restaurant-telt, men i år blir det enda mer identitet tilknyttet til det. Vi skal nemlig bygge en lavvo. Her er det plass til cirka 200 mennesker.

– Hva blir årets høydepunkt under festivalen?

– Det blir nok «Det nordnorske måltid». Her har vi leid inn Gunnar Jensen fra Mathallen, Johnny Trasti fra Alta og Espen Ramnestedt som arbeidet for restauranten Smak i Bodø, men har nå kommet til Mathuset i Tromsø. De skal fredag og lørdag forberede en femretters med kun norske råvarer i festivallavvoen, sier han.

– Hvordan blir neste uke for deg?

– Det blir veldig travelt. I år er det ekstra travelt fordi vi har NM i kokkekunst og NM i servitør på onsdag og torsdag. Jeg drar nok hjemmefra tidlig om morgenen og kommer hjem igjen veldig sent. Familien ser ikke mye til meg hjemme, men det er kjent at uke 38 er en heftig uke i denne bransjen. De hjemme er tålmodige og det kommer ei tid der jeg får tid til å være hjemme med familien.