Tromsøregissør og kandidat til Årets tromsøværing hviler ikke på laurbærene. Filmen har så langt et besøk på 244.000, noe som gjør den til den mest sette norske voksenfilmen, i tillegg til at den er inne på ti på topp-lista blant årets mest sette filmer - uansett nasjonalitet.

- Det er helt fantastisk. Jeg har aldri laget en film som er sett av så mange nordmenn. Man håper alltid at mange går på kino for å se filmen du har laget, men det vet man aldri sikkert, sier Skjoldbjærg.

På tog til filmskoler

Det var ikke den ”tradisjonelle” varianten av filmnerden som drømmer om å lage film som førte Skjoldbjærg inn i filmverdenen, for mediekarrieren startet i nærradio.

- På begynnelsen av 80-tallet var ikke mulighetene for å satse på film så åpenbare fordi det ikke fantes noen filmutdanning i Norge. Jeg begynte med nærradio og var redaktør for Brygga Radio på Ungdommens Hus (i dag Driv, red.anm.) i et år. Det var fint å jobbe med lydbilder, men det var noe som manglet.

Lydbildene ble etter hvert til lysbilder, og deretter video sammen med kjæresten. Dermed var filmgnisten tent og lysten til å skolere seg innen filmfaget til stede. Den unge filmentusiasten gikk imidlertid grundig til verks før han søkte på filmskole ute i Europa.

- Jeg reiste på interrail til ulike filmskoler, og besøkte blant annet svenske, danske og et par i England. Jeg søkte tre skoler og hadde hellet med meg og kom inn i England, hvor jeg helst ville gå. Den er en litt eksklusiv skole og fra da begynte jeg å lage film på heltid, forteller Erik Skjoldbjærg.

- Jeg hadde ingen forbilder som gjorde at jeg begynte med film, men det var heller ikke tilfeldig. Det har tatt meg lang tid å finne veien dit jeg er nå, og nå har jeg en jobb jeg er veldig glad i.

Reagerer på stjeling

Nå føler Skjoldbjærg at han er ferdig med ”Nokas”-filmen og er i gang med det som kan bli han neste spillefilm.

- Jeg skriver på et prosjekt sammen med manusforfatter. Før det er finansiert vil jeg ikke gå ut med noe i mediene, men jeg håper det blir kortere til neste film enn det ble med den forrige. Det er et norsk filmprosjekt jeg jobber med.

Erik Skjoldbjærg Foto: Ronald Johansen