– I løpet av et liv vil 50 prosent av Norges befolkning ha, har hatt eller kommer til å ha selvmordstanker, det er halvparten av oss, sier Gry Heggås Jensen fra Kirkens SOS til iTromsø.

Kirkens SOS, Røde Kors, Utekontakten, Crux, Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS), Kirkens Bymisjon, Andreashjelpen og organisasjonen Mental Helse var alle samlet på rådhuset mandag for å informere om problematikken, samt belyse om Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september.

SAMLET FRONT: Fra venstre: Arja Mubanga-Bjørn (Tromsø kommune), Ragnhild Høgseth og June Wiesener (ROS), Darin Elvemo (Crux), Gry Heggås Jensen (Kirkens SOS), Inger-Heidi Kjærvik (Kirkens Bymisjon), Tone Tingvoll (Andreashjelpen) Christine Hågensen (Utekontakten) og Ole Marius Minde Johnsen (Mental Helse) Foto: Jarl Henning Nilsen

Nødt til å snakke om selvmord

– Vi må snakke om det og få bort skammen. En samtale kan redde liv. Det viser forskningen, sier Jensen.

Organisasjonene har opp gjennom årene arbeidet iherdig for å åpne talerommet for en så vanskelig problematikk som selvmord. I løpet av denne uken tar de til gatene for å informere om den kommende verdensdagen.

– Det kontinuerlig arbeidet for å bevisstgjøre befolkningen er noe av det viktigste vi som organisasjoner gjør, forteller Ole Marius Mindre Johnsen fra Mental Helse.

Han får støtte av virksomhetsleder ved CRUX, Darin Elvemo. Organisasjonen tilbyr blant annet tjenester innen barnevern, psykisk helsevern og rus- og avhengighetsbehandling.

– Den viktigste grunnen til at vi er her nå, er at vi vil være med å bidra til å gjøre psykisk helse til et daglig tema, sier Elvemo.

Tone Tingvoll fra Andreashjelpen, en sorggruppe for pårørende og etterlatte, er også opptatt av at uken kan brukes til å spre ordet om at det finnes tilbud for alle som er berørt av selvmord.

– Denne uken er så viktig fordi folk får vite at ting skjer, og at det finnes tilbud som ikke lar deg stå alene i krisen og i sorgen, sier Tingvoll, som opprettet Andreashjelpen etter at hun selv mistet sønnen i selvmord.

–Mange som sliter

June Wiesener og Ragnhild Høgseth fra organisasjon Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) jobber først og fremst inn mot personer som sliter med spiseforstyrrelser, der flere også utvikler selvmordstanker. De opplever at mange unge har det tungt.

– Vi har først og fremst en målgruppe som har det veldig vanskelig og da gjerne inn mot mat, kropp og selvbilde. Særlig på chatten vår får vi mange alvorlige hendelser, at unge har planlagt hvordan de skal ta livet sitt, sier Wiesener.

Utviklingen merker også Kirkens SOS.

– Vi ser at det er ufattelig mange som sliter. Samtalene blir lengre og de er mer alvorlig, sier Heggås Jensen.

– Vi trenger å ta tak for å snu trenden

Troms og Finnmark toppet landsstatistikken over antall selvmord i pandemiåret 2020. Blant alle kommunene i fylket var Tromsø den som hadde flest selvmord. I 2022 er bildet fortsatt mørkt, ifølge Arja Mubanga-Bjørn.

Hun kan ikke vise til statistikk for inneværende år, men sier at pågangen i den kommunale helsetjenesten tilsier at lite har forandret seg siden 2020.

VIL TA TID: Prosjektleder for folkehelse i Tromsø kommune Arja Mubanga-Bjørn sier det vil ta tid å jobbe med å snu utviklingen som Ungdata-undersøkelsen fra 2021 pekte på. Foto: Jarl Henning Nilsen

– Det tar tid å snu utviklingen, og vi ønsker at alle i Tromsø kommune skal kunne snakke om selvmord. Vi vet at det å snakke om selvmord er viktig for å forebygge at det skjer. Vi trenger å ta tak for å snu trenden, sier Mubanga-Bjørn.

Driver kursing av lærere

Siden de urovekkende tallene fra Ungdata-undersøkelsen ble presentert har kommunen innført flere tiltak, noe de vil fortsette med, sier Mubanga-Bjørn.

– To måneder etter tallene kom hadde vi ansatte som jobbet med barn og unge som var på kurs. Dette har vi gjort til et permanent tiltak i regi av folkehelseprosjektet. Alle ansatte i Tromsøskolen, om de så er lærere, vaktmestere eller vaskere–alle som jobber med barn og unge skal kurses.

Til nå har i overkant av 500 skoleansatte blitt kurset, mens det i løpet av året vil bli 1.500 til forteller prosjektlederen. Mubanga-Bjørn nevner også møteplassen Grab på Stakkevollan og UMT, som er under oppussing, som viktige tiltak.

Hun sier de allerede kan se resultater fra arbeidet, selv om det ikke foreligger tallmessige bevis enda.

– Vi har konkrete eksempler på mennesker som har fått hjelp etter at de har deltatt på kurs, sier Mubanga-Bjørn.

LOVPRISER: Ordfører Gunnar Wilhelmsen roser arbeidet som Gry Heggås Jensen og Kirkens SOS gjør:–Deres gode arbeid og alle de henvendelsene de har i løpet av døgnet viser det store behovet, sier ordføreren. Foto: Jarl Henning Nilsen

Ordfører:–Vet ikke de fulle konsekvensene av pandemien

– Det som er viktig for meg er at alle som trenger hjelp, som har det kjipt, som sitter nederst ved bordet, enten det er rus eller psykiatri, får hjelp. Dette er noe som jeg har brent for lenge før jeg ble ordførerkandidat, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap).

Han har tatt turen ned for å prate med de fremmøtte organisasjonene. Han forteller at han har tatt opp saken med ordførerkollegiet i Arbeiderpartiet og er klar på at vi ikke har sett de fulle konsekvensene av pandemien.

– Hvordan vil du jobbe for selvmordsforebygging dersom du skulle bli gjenvalgt?

– Vi jobber med det, og vi er et stykke på vei, men vi vil også se på hvordan vi optimalt kan organisere oss for å forebygge, svarer ordføreren.

– Det som det gjøres her, at organisasjoner kommer sammen og viser seg under samme paraply, det er noe jeg liker veldig godt, legger han til.

Etterlyser flere tilbud

Høgseth og Wiesener frykter at god og riktig behandling kan komme til å kun tilfalle de bemidlede dersom problematikken ikke blir viet nok oppmerksomhet.

– Spesialisthelsetjenestens kapasitet er sprengt og det er bare de sykeste som får hjelp. Andre får beskjed om at de ikke er syk nok, og da har de ikke andre enn oss å gå til, sier Wiesener.

Høgseth stemmer i:

– Det å ha forebyggende tilbud og gratis tilbud er viktig, sånn at det ikke bare er de rikeste som har råd til å få hjelp.

De mener kommunene har en jobb å gjøre.

KUNNE GJORT MER: Ragnhild Høgseth (til venstre) og June Wiesener frykter et klasseskille dersom kommunen og staten ikke gjør mer. Foto: Jarl Henning Nilsen

Sliter du med vonde tanker og trenger noen å snakke med? Da kan du ringe Kirkens SOS’ krisetelefon på 22 40 00 40. Mental Helse har også en gratis døgnåpen hjelpetelefon for alle som trenger noen å snakke med: 116 123.

Se også disse lenkene for veiledning: Kirkens SOS, Røde Kors, Mental Helse.