– Dette er første gang vi er innkalt til et slikt møte på Stortinget for å diskutere én enkelt sak, sier Jon Christian Anker, KRFs fylkesleder i Troms.

Kan felle regjeringen

Det hele begynte da justisminister Sylvi Listhaug (Frp) skrev et innlegg på Facebook 9 mars:

«Arbeiderpartiet mener terroristers rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Innlegget skapte debatt og torsdag i forrige uke rettet Rødt et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug. Dette forslaget stiller Ap, SV, MDG og Venstre seg bak. Dermed er det KrFs stemmer som vil være avgjørende.

– Jeg kjenner på et stort ansvar og et alvor i denne saken. Det tror jeg hele KrF opplever nå. Vi skal diskutere dette grundig før vi lander, sa partileder Knut Arild Hareide til NRK fredag ettermiddag.

Søndag skriver VG at de har kilder som sier at Erna Solberg vil gå av som statsminister hvis KrF støtter vedtaket.

Kaller inn landsstyret

Jon Christian Anker sier det er høyst uvanlig at man har slike ekstraordinære landsstyremøter i KrF.

– Begrunnelsen for innkallingen er at dette er en såpass alvorlig situasjon at stortingsgruppa ønsker en beslutning som er godt forankret i partiet, sier Anker.

Forslaget skal stemmes over i Stortinget på tirsdag.

– Jeg har gjort meg noen tanker om saken, men jeg mener det er viktig at vi ikke går ut og fronter meningene våre i forkant av møtet, sier Anker.

– Er det en ubehagelig situasjon for KrF?

– Det er en blanding av å føle at vi har en viktig plass i norsk politikk hvor det betyr noe hva vi står for, og et ubehag ved å skulle ta stilling til noe som uansett vil gi oss minst halvparten av stortingsrepresentantene på nakken.

Håper på enighet

Anker setter seg på flyet mandag morgen for å rekke møtet i Oslo klokka 12. Han antar at landsstyrets vedtak vil ha en rådgivende funksjon.

– Det er stortingsgruppa som skal stemme over forslaget, men jeg håper at vi går ut av det møtet med en enighet om hvordan det skal stemmes, sier han.