Tirsdag skal fylkesrådet behandle justeringer av opplæringstilbudet for skoleåret 2015–2016. Justeringene omfatter mulig kutt av totalt 135 skoleplasser i Troms, hvorav 90 skoleplasser er i Tromsø-regionen.

Samtidig er det en kapasitetsøkning på 15 elevplasser ved Helsearbeiderfag ved Stangnes videregående skole og 15 elevplasser på Naturbruk ved Nord-Troms videregående skole.

Færre søkere

Justeringene anslås å kunne redusere kostnader med 5–6 millioner kroner. Hovedårsaken for de forslåtte kuttene er prognosene som Statistisk sentralbyrå (SSB) utarbeider. Prognosen viser 10 prosent reduksjon i årskullene som skal rekruttere til videregående opplæring i kommende tiårsperiode i Troms. Tromsø var det i skoleåret 2014/2015 1055 nye søkere til videregående skoler i Tromsø. Skoleåret 2015/2016 er det et søkertall på 1017.

Fylkesråd for utdanning, Roar Sollied, forklarer at videre arbeid med inntaksprosessen kan medføre ytterligere justeringer helt fram til skolestart.

– Vi har antydet mer kutt. Den største utfordringen til skolene i Troms er et redusert antall nye søkere til videregående skole. Vi må derfor ned i kapasitet og da må vi også se på antall lærerstillinger, sier Sollied.

Videre forklarer han at fagforeningene og skolene er orientert om situasjonen.

– Om fem år kan det være 1.000 færre elever enn i dag og dette er såpass mange at vi må ha en kraftig justering av tilbudet omkring i fylket. Når søkertallet synker, så betyr det at det kommer færre penger fra staten til å drive skole, sier han.

Fra 30 til null elevplasser

De foreslåtte endringene kan gå hardt utover linjen studiespesialisering med teknologifag (petroleum) ved Tromsdalen. Studieretningen ble opprettet i 2013, i samarbeid med Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT) og Norsk Olje Gass. Linjen hadde som målsetting å bidra til at UiT fikk flere søkere til sine petroleumsrelaterte fag og at oljenæringen i nord fikk forankret en lokal fremtidig arbeidskraft.

I april 2014 gjestet blant annet utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen skolen for å lære seg mer om hvordan realfag læres og praktiseres ved skolen.

I de foreslåtte justeringene får VG1 studiespesialisering med teknologifag (petroleum) ved Tromsdalen en kapasitetsreduksjon fra 30 til null elevplasser.

– Vi forholder vi oss til søkerbildet og denne studieretningen hadde kun 10 primærsøkere i år, sier Sollied.

– Samtidig sørger vi for at de som har startet på denne studieretningen får økt kapasitet resten av studietiden, legger han til.

Rektor ved Tromsdalen videregående skole, Torill Hvalryg, ønsker ikke å kommentere den foreslåtte avviklingen av linjen.

Flere kutt

Videre er det foreslått at Breivang Videregående skole Vg3 studieforberedende – medier og kommunikasjon, går fra 30 elevplasser til 15. Vg2 Salg, service og sikkerhet ved samme skole, kan få en reduksjon fra 60 til 30 elevplasser. Vg2 Maritimefag ved Breivika Tromsø maritime kan få et kutt fra 75 til 60 elevplasser. Vg1 studiespesialisering, forskerlinje ved Kongsbakken er foreslått å omgjøres til ordinær studiespesialisering.

Her er oversikten over foreslåtte endringer:

SkoleTilbudKapasitetsøkningKapasitetsreduksjon
Rå vgsVg1 Restaurant- og matfag30 til 15 elevplasser
Stangnes vgsVg2 Helsearbeiderfag15 til 30 elevplasser
Bardufoss Høgtun vgsVg1 Bygg- og anleggsteknikk30 til 15 elevplasser
Breivang vgsVg3 Studieforberedende - Medier og kommunikasjon30 til 15 elevplasser
Breivang vgsVg2 Salg, service og sikkerhet60 til 30 elevplasser
Breivika Tromsø maritime vgsVg2 Maritimefag75 til 60 elevplasser
Tromsdalen vgsVg1Studiespesialisering med teknologifag (petroleum)30 til 0 elevplasser
Nord-Troms vgsVg1 Naturbruk15 til 30 elevplasser
Nord-Troms vgsVg1 Teknikk og industriell produksjon30 til 15 elevplasser
Kongsbakken vgsVg1 studiespesialisering, forskerlinjeOmgjøres til ordinær vg1 studiespesialisering
FÆRRE SØKERE: Fylkesråd for utdanning, Roar Sollied, forklarer at de forslåtte kuttene i skolene i Troms skyldes færre søkere til videregående utdanning. Foto: Odd Leif Andreassen, Harstad Tidende Foto: Odd Leif Andreassen, Harstad Tidende
Utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen snakker sammen med Marthe Pedersen og Øyvind Finnseth da han besøkte Tromsdalen videregående skole i april 2014.