Siden 2005 har Tromsdalen kirke, bedre kjent som Ishavskatedralen, vært gjennom omfattende oppussing og restaurering. Selv om det gjenstår litt arbeid, og nyorgelet må finstemmes, er kirka nærmest nyoppusset for rundt 40 millioner kroner, og fremstår i skinnende prakt i jubileumsåret.

Bokutgivelse

Ishavskatedralen, som er tegnet av Jan Inge Hovig, ble vigslet 4. søndag i advent i 1965. Selv om hovedfeiringen av 50-årsjubileet skal skje fra 19. til 22. november, blir det både konserter, utstillinger, gudstjenester og bokutgivelse utover året.

– Endelig får vi en skikkelig bok om kirka som signaturbygg som Sigmund Nesset er redaktør for, med fotografier av Yngve Olsen Sæbbe. Det blir en bok om arkitekturen, glassmosaikken og kirka i lokalhistorisk sammenheng, og vil komme ut på norsk, engelsk og tysk, sier Kristian Paulsen, daglig leder i Tromsøysund menighet og medlem i jubileumskomiteen.

Fotoutstillinger

Boka lanseres i mai. Allerede 14. og 15. januar blir det konserter med Brahms «Requiem» fremført av kammerkoret Ultima Thule og Tromsø Byorkester. 25. januar har kirka i samarbeid med Nordnorsk Kunstmuseum kunstutstilling med bilder av Einar Berger som var født i Finnkroken på Reinøy.

Arkitekt Jan Inge Hovigs betydning i Nord-Norge blir gjenstand for ei utstilling av fotograf Bent Raanes Sørensen og Sarah Cameron Sørensen i mai. I august blir det nok ei fotoutstilling, da av tidligere sjefingeniør i Selmer AS, Kristian Soelbergs fotografier fra byggeprosessen på 60-tallet. Den siste utstillingen i jubileumsåret blir i november, med en stor utstilling av kunstneren Hans Ragnar Mathisen.

Hurtigruteavtale

I november blir det også konserter med store internasjonale navn på plakaten.

– Vi startet allerede i 2011 bookingen av artister til jubileumsåret. Det er artister på høyt internasjonalt nivå. Jeg kan ikke slippe noen navn ennå, sier Paulsen.

Med rundt 530 konserter i året, har Ishavskatedralen ikke sin like med hensyn til kirkekonserter i Norge, kanskje ikke i hele Europa. Det er ikke minst takket være avtalen kirka har med Hurtigruten om konserter 364 dager i året, når hurtigruta er på sørgående.

– Vi har også solgt inn ti konserter til vintercruiseskipene i februar/mars, sier turistkoordinator Agnethe Soelberg i Tromsøysund menighet.

Uteområdet gjenstår

Hurtigrutekonsertene trakk vel 25.000 besøkende i 2014. I tillegg arrangerer kirka nyttårskonsert, midnattskonserter i februar/mars, midnattsolkonserter og orgelkonserter i juni, juli og august. Antall turist som besøkte Ishavskatedralen økte fra 86.692 i 2013 til 89.721 i fjor.

– Mange artister vil opptre her med akustiske konserter.

Menigheten er stolt over at kirka nå er totalrenovert. I kjelleren er det også gjort et stort arbeid for å legge til rette for aktiviteter for barn og unge, og minnesamvær og selskaper.

– Det siste som gjenstår er uteområdet med parken og parkeringen, som trenger et løft, sier Kristian Paulsen.

KIRKEJUBILEUM: Kristian Paulsen og Agnethe Soelberg i Tromsøysund menighet har et stort jubileumsprogram i forbindelse med at Ishavskatedralen er 50 år. Foto: Tom Benjaminsen