Tromsø kommune vil bli bedt om å bosette 550 ukrainske flyktninger i 2022, opplyser Integrerings og mangfoldsdirektoratet (Imdi) på sine nettsider torsdag ettermiddag.

Av disse vil kommunen også bli satt til å huse 10 enslige mindreårige flyktninger.

Antallet er omtrent som forventet, sier kommunedirektør Stig-Tore Johnsen til iTromsø.

– Det har vi tenkt å få til, ja, og jeg oppfatter at det Imdi kommer med her er basert på det antallet vi og andre kommuner har rapportert inn. Så har de som ikke har rapportert dette blitt tildelt et antall, sier Johnsen.

10 enslige mindreårige

Han presiserer at han ikke sitter på mer info enn hva som ligger på Imdis nettsider, og peker dermed på et par utfordringer som kommunen ennå ikke har fått svar på:

– Det er to utfordringer som gjenstår: Tidshorisonten – når de ankommer – og hvem de er, altså måten de er sammensatt på. Det er fortsatt usikkerhetsmomenter for oss, sier Johnsen.

Han legger til at kommunen vil være i dialog med myndighetene fremover.

I tillegg skal altså kommunen ta imot ti enslige mindreårige flyktninger.

– Det blir en litt annerledes måte å organisere på. Da må for eksempel barnevernstjenesten involveres. Men vi har tatt imot enslige mindreårige før, og vi skal gjøre det igjen, sier Johnsen bestemt.

– Rask bosetting er helt avgjørende

Kommunene ble, ifølge en pressemelding fra Imdi, bedt om å bosette totalt om lag 35.000 flyktninger i et informasjonsmøte torsdag ettermiddag.

– Dette er den største flyktningstrømmen i Europa siden andre verdenskrig. Vi skal sørge for at flyktningene som kommer til Norge får et sted å bo og følger tilpasset introduksjonsprogram. De som kommer skal slippe å sette livene sine lenge på vent, og vil kunne komme raskt ut i arbeid eller utdanning. Kommuner som bosetter flyktninger, mottar særskilte tilskudd fra staten. Det viktigste er integreringstilskuddet som skal dekke kommunenes merutgifter til bosetting og integrering, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) i pressemeldingen.

– Kommunene spiller en nøkkelrolle i Norges håndtering av det store antallet flyktninger vi forventer at kommer fra Ukraina fremover. Skal vi lykkes, er rask bosetting helt avgjørende, sier Imdis direktør Libe Rieber-Mohn i den samme pressemeldingen.

Det er heller ikke kun boliger som må tilrettelegges når man skal ta imot flyktningstrømmen, påpeker Imdi-direktøren:

– Det er viktig at kommunene legger planer og bygger opp eget tjenesteapparat for å kunne ta imot flere flyktninger fra Ukraina og andre land fremover. Det dreier seg både om boliger, helsetjenester, introduksjonsprogram, barnehageplasser og skoletilbud, sier Rieber-Mohn