Ramskjell har de siste ti årene befestet sin posisjon som en sanger/låtskriver i samme gate som Bjella, Moddi, Tønes og Erlend Ropstad. Han har gitt ut soloalbum både under eget navn og under artistnavnet Æ, og gitt ut skiver med bandet Likholmen – i selskap med Sundström og Ingeborg Oktober – og Tromsø-rapperen Klish.

Om en uke slipper han duettalbumet «Overaltover», og sier til NTB at han i mange år har ønsket å gjøre en fullskala duettskive.

– Det er jo en generelt en slags form for fiksjon å synge sanger, og kanskje spesielt duetter. Man er liksom ikke forelsket i alle man synger kjærlighetssanger sammen med!

Duettene er med rockeren Line Saus, samiske Elin Oskal, Nikoline Spjelkavik, søsteren Bjørg Riibe Ramskjell, Stefan Sundström, Klish, Eva Trones og altså foreldrene.

– Selv om det definitivt er snakk om veldig forskjellige både artister og mennesker, som strekker seg litt i forskjellige retninger når det gjelder, alder, kjønn, nasjonalitet og så videre – så har de det til felles at jeg er både glad og stolt over å ha samtlige med, sier Ramskjell til NTB.

– Ikke det vanligste å synge duett med sine mor og far på plate, slik du gjør på det svært så personlige sistesporet «Aldri førr seint»?

– Nei, merkelig nok er det kanskje ikke så vanlig? Foreldre er veldig ofte – i alle fall for min del – de menneskene som kjenner deg først, kjenner deg best og som du i løpet av livet deler mange høyde- og lavpunkter med. Kjærester, venner og livspartnere kan komme og gå, men du er bestandig kidden til foreldrene dine, uansett hvor gammel du blir, svarer Ramskjell og kaller det «en ekstremt fin prosess».

– Vi visste overhodet ikke hvordan ville fyke av da vi startet. Jeg har heldigvis foreldre som er ganske pønk, så de bare «jæjæ, vi kjører på. Blir det dårlig, så er også det en del av livet». Så vi øvde en del, kommuniserte frem og tilbake. Det var et stort øyeblikk da det bare kulminerte med at vi stakk i studio og de nagla det.