Fra og med onsdag er russen i Tromsø klar for å ta på seg russebuksa og starte den velkjente feiringen av å være ferdig med 13 års skolegang.

Tromsø-russen har fått mye oppmerksomhet fra resten av landet siden de er det eneste russekullet som har flyttet russetiden til juni.

– Det har vært veldig mange positive tilbakemeldinger, forteller russeprest på Kongsbakken videregående skole, Sara Ness.

Ikke bare har de utsatt russetida, de har også utsatt russedåpen til 2. juni, selv om feiringen starter 1. juni.

– Det hadde nok vært mer naturlig å ha russedåpen en dag tidligere, men vi ønsker å være helt ferdig med skriftlig eksamen før vi starter feiringen. Vi feirer at vi er ferdig med skolen, da må vi faktisk være ferdig, sier Ness.

Russepresident på Kongsbakken, Thale Teoline Myrbakk, forteller at de gleder seg til å starte russetiden, men at det har vært stressende å få alt til å gå opp.

– Helt fra oppstart har det vært mye stress. Det er mange arrangementer som skal planlegges på kort tid, i tillegg til mye annet. Det har ikke vært enkelt å få alt til å gå i rundt, forteller hun.

– Vi er et kull som både har blitt preget av lærerstreiken og korona. Det gjør at kullet gleder seg ekstra mye til endelig å kunne senke skuldrene og feire, legger hun til.

OPPMERKSOMHET: Russepresident Thale Teoline Myrbakk og russeprest Sara Ness har flere ganger vært i media angående russetiden som ble flyttet til juni. De forteller at de er glad for at de ventet. Foto: Ida Sofie Sæter

Vanskelig å finne plass

En av de største utfordringene har vært å finne et egnet sted hvor russen kan oppholde seg, feste og spille musikk uten å forstyrre det øvrige Tromsø.

– Vi har svært få alternativer. Det er ikke mange åpne områder som ikke ligger i nærheten av hus, forteller Sara Ness.

De har landet på Finnvikdalen som beste alternativ, men jentene frykter samtidig at det vil skape problemer for vandrerussen.

– Man blir avhengig av å sitte på med andre, og det er ikke alltid like enkelt, sier Myrbakk.

– Det er ikke lett med de lange distansene. Vi ønsker selvfølgelig ikke at noen skal bli holdt utenfor, men det er rett og slett ikke nok plasser å være i sentrum, legger Ness til.

De forteller at de vurderte å være i Bukta, som tidligere år, men både presten og russepresidenten mener det blir for nærme tettbygde strøk.

– Det er en vanskelig sak å vite hvor vi skal være. Vi kan kanskje starte i Telegrafbukta, men så må vi forflytte oss ut til Finnvikdalen, forteller Myrbakk.

MYE Å TENKE PÅ: Jentene forteller at det har vært vanskelig å finne ut hvor Tromsø-russen skal være i år. Foto: Ida Sofie Sæter

Skal inkludere alle

At det kan bli utfordrende for vandrerussen, mener de to er ekstra synd siden inkludering har vært viktig for russestyret ved skolen.

– Det er ekstremt viktig for oss at alle skal føle seg inkludert, uansett om du er med på bil eller ikke, forteller Ness.

Myrbakk er selv vandreruss, og stemmer i. Hun håper neste års russekull finner en bedre løsning.

– Kanskje de kan lage en bussrute til Finnvikdalen for russen, sier hun og ler.

Klar til fest

Nå gleder jentene seg til å få russetiden ordentlig i gang. Kullet deres fått oppleve både korona og lærerstreik, i tillegg til at de er det første kullet som gikk opp i eksamen etter korona.

– Vi har virkelig fortjent en feiring nå, sier Sara Ness.

Feiringen starter først med «klassevors», hvor de ulike klassene møtes i fellesskap. Her avslutter de skoletiden og starter russetiden.

– Det er det siste vi gjør sammen som klasse, forteller Sara Ness.

Videre går veien til Bukta hvor tromsørussen møtes og feirer første dag av russetiden.

Jentene forteller at dåpen er det eneste planlagte arrangementet russen har planlagt på forhånd. Det bekrefter også russepresident på Breivang videregående skole.

– Alt annet av arrangementer har allerede vært, så nå er det selve russedåpen som gjenstår, skriver Russepresident på Breivang videregående skole, Siren Ananiassen Strømslund i en melding til iTromsø.