Tromsø-gutten Thomas Birkeland var på Utøya og slapp unna uten fysiske skader. For ham kom ikke rapportens konklusjoner som noen overraskelse.

– Det har vært så stort fokus på dette tidligere, så konklusjonen kom ikke som noe sjokk. Det var akkurat som jeg hadde trodd. At politiet kom sent til Utøya, det vet jeg jo. Men det var selvfølgelig veldig leit å høre.

Systemsvikt

22. juli-rapporten slår fast at terroristen kunne vært tatt tidligere, og liv kunne vært spart. Til tross for rapportens kritikk av politiets innsats, vil ikke 18-åringen kritisere etaten.

– Det er jo trist at han ikke ble tatt tidligere, men det er jo likevel gjerningsmannen som har skylden. Systemet fungerte ikke, men hele landet var i sjokk etter bomben, så jeg skjønner at det ble slik. Men det var ting som skal fungere som ikke gjorde det, sier Birkeland.

Forbedringspotensial

Han mener at det er viktig at rapporten nå foreligger, og belyser de kritikkverdige forholdene.

– Det var trist at han ikke ble tatt tidligere, men nå er det viktig at det læres av dette, slik at det ikke skjer igjen. Er det forbedringspotensial, er det bra at det bemerkes, sier 18-åringen.

Han minner om at ikke hele systemet raknet 22. juli.

– Helsesystemet fungerte bra.