Siden nyår har Tromsø Parkerings parkeringsvakter skrevet ut 6.666 parkeringsilleggelser.

I samme periode i 2014 ble det skrevet ut 7.005 ileggelser.

Fagsjef Tore Bentzen i Tromsø Parkering gleder seg over tallene.

Bøtefri hverdag?

- Det er gledelig fordi hovedfokuset vårt er trafikksikkerhet og å få folk til å parkere riktig. Inntektene fra slike parkeringsileggelser betyr uansett lite i vår økonomi, forklarer Bentzen.

- Idealhverdagen min ville ha vært uten bøter, men de er jo et virkemiddel for å få folk til å parkere riktig, legger han til.

Skal man tolke årets tall kan det synes som om virkemiddelet sakte, men sikkert fungerer. Årets tall bekrefter nemlig en tendens Bentzen og hans kollegaer har registrert de siste årene: flere parkerer riktig og i henhold til oppmerking.

Nedgang

- Det er nesten så jeg våger å kalle det en tendens for de siste årene har vi sett en svak nedgang på 5 prosent i året.

Parkeringsileggelser fordeler seg i tre kategorier: gebyrer (brudd på skiltregler eller Vegtrafikkloven), tilleggsavgifter (ikke betalt eller for lite betalt på offentlig automat eller parkometer) og kontrollavgifter (parkeringskontroll på private områder for grunneier).

Av disse tre kategoriene er det antall ilagte kontrollavgifter som skiller seg ut da den faktisk har økt med 470 fra 2014. Det har ifølge Bentzen en helt naturlig forklaring.

- Siden 2014 har vi fått flere og større områder som vi nå håndhever så dette dreier seg simpelthen om at volumet kontrollerte parkeringsplasser er større enn i fjor.

Oppmerksom

Disse nye parkeringsplassene ligger i stor grad langs Stakkevollvegen, og inkluderer blant andre Politihusets og Trofi Teknoparks parkeringsplasser.

- På slike nye parkeringsplasser ser vi ofte en økning i antall parkeringsilleggelser inntil folk blir oppmerksomme på at de må betale og tallene vil da flate ut.

I år som tidligere år er det stort sett de samme områdene det parkeringssyndes i: Vestregata, Grønnegata, Storgata, Prostneset, Strandkanten og universitetsområdet.

Vestregata er et av stedene vi parkeringssynder mest. Foto: Tromsø Parkering