Den 23. mars i meldte Økokrim at kryptovaluta til rundt fem milliarder kroner hadde blitt stjålet i et digitalt angrep rettet mot spillet Axie Infinity.

Økokrim omtalte det digitale brekket – der 750 norske kunder skal ha blitt frastjålet til sammen rundt 50 millioner kroner – som et av historiens aller største kryptovalutatyverier.

– Stor psykisk påkjenning

Spillet er utviklet av selskapet Sky Mavis. Her er Tromsø-mannen Aleksander Leonard Larsen en av fem gründere. Han er i tillegg selskapets driftssjef.

– Det har vært en veldig stor psykisk påkjenning å stå i det. Du våkner opp en dag og hele livsverket står i fare, sier Larsen til NRK fredag.

Sky Mavis har tilbakebetalt pengene som deres kunder har tapt. Selskapet anser midlene som tapt.

– Det er ganske brutalt for selskapet å dagen før ha så mye penger at vi kan gjøre akkurat hva vi vil – til å dagen etterpå ikke vite om selskapet består, sier Larsen til NRK.

FBI beslagla 318 millioner

Spilluniverset i Axie Infinity er basert på blokkjedeteknologi, der man kan kjøpe og selge kryptokjæledyr – såkalte «axies» – og virtuelt land.

Brukerne eier selv karakterene, og kan betale for at de skal formere seg. Slik er brukerne selv med på å videreutvikle sine egne investeringer i spillet.

FBI har nå beslaglagt cirka 318 millioner norske kroner, etter lørdagens valutakurs. Det bekrefter Larsen til NRK fredag.

SPILLERNE INVESTERER: FBI og Økokrim etterforsker kryptotyveriet av fem milliarder kroner, i et angrep mot spillet Axie Infinity i mars Foto: Lise Åserud / NTB

Storstilt hvitvasking

FBI ha tidligere uttalt at hackergruppen «Lazarus», som har tilknytning til statlige Nord-Korea, står bak tyveriet. Økokrim samarbeider med FBI i jakten på de manglende pengene.

– Økokrims team følger hvitvaskingsoperasjonen daglig og gjør alt som er mulig for å stanse og identifisere dem som står bak hvitvaskingen, sier førstestatsadvokat i Økokrim, Marianne Bender, til NRK.

– Gjerningspersonene driver en storstilt hvitvaskingsoperasjon av de 5 milliardene som ble stjålet, der de forsøker å skjule utbyttet de hvitvasker, men også å ta ut utbytte i den fysiske verden, legger førstestatsadvokaten til.

sine hjemmesider omtaler Økokrim fortsatt hackingen av Axie Infinity som en aktiv trussel.