SKREDUTSATT: I de utringende områdene er det at bostander evakueres grunnet snøskredfare. Foto: Tromsø kommune

Politimesteren i Troms har besluttet å evakuere innbyggere i deler av områder på Breivikeidet, i Oldervik og på Vasstrand.

Det bekrefter politiet i en pressemelding.

Det er grunnet sterkt økende snøskredfare at åtte boligenheter i Oldervik, tre boligenheter på Breivikeidet og to boligenheter på Vasstrandvegen evakueres i dag, torsdag 30. mars.

20 personer

Leder i utviklingslaget i Oldervik, Hanne Junge Eliassen, sier til iTromsø at boligene som skal evakueres har fått beskjed på telefon om at de bør evakuere fra sine hjem.

Sammen med ektemann Jan Ivar Hansen, datteren Mina (18) og tvillingsønnene Karl og Kornelius Junge Hansen (15) har de nå tatt inn i bestemors hus på Tomasjord.

Med seg har de hundene Melis og Helmer.

– Det er faktisk hundene som blir mest stressa. De skjønner at noe er i gjære når vi plutselig må pakke bagene og forte oss ut av huset, sier datteren Mina til iTromsø.

Mamma Hanne anslår at det er rundt 20 mennesker som bor i de åtte rammede boligene i Moen like før selve Oldervika som anmodes å evakuere. Boligene i selve Oldervik er ikke skredutsatt.

Hun forteller at dette ikke er noen ukjent situasjon for de rammede beboerne, slik at evakueringen foregår uten dramatikk.

EVAKUERES: Leder i utviklingslaget i Oldervik, Hanne Junge Eliassen, sier til iTromsø at boligene som skal evakueres har fått beskjed på telefon om at de må vekk fra sine hjem. Foto: Privat

Politi sjekker

– Etter det jeg har fått beskjed om så vil også politi oppsøke husene for å sjekke at de tømmes for folk, sier hun.

Som leder for bygdas utviklingslag har hun bistått kommunen med navn og nummer til de husstandene som rammes.

KONTAKTER: Kommunedirektør Stig-Tore Johnsen bistpår i arbeidet med å nå til alle husstander som bør evakuere. Foto: iTromsø

Forsikring

Kommunedirektør Stig-Tore Johnsen forklarer at politibesøket er en forsikring om at de når frem til alle med informasjonen.

– Vi kan ikke pålegge folk å evakuere, men de aller fleste følger jo rådene vi gir, sier han.

Han er i arbeidet med å melde alle berørte bostander da iTromsø snakker med ham. Han forteller at de fleste velger å flytte inn hos naboer eller bekjente, men at de som trenger transport og overnatting i byen får det ordnet av kommunen.

48 timer

Evakueringen gjelder inntil politimesteren opphever den. Basert på gjeldende værprognoser må en påregne at evakueringen vil stå seg de kommende 48 timene.

Tromsø kommune sørger for å tilby de evakuerte transport bort fra områdene, og for hotellopphold og kost for det første evakueringsdøgn. Dette gjelder for dem som ikke kan ordne transport og/eller overnatting selv.

Kommunen sørger for informasjon til de evakuerte på samlingsstedet.

Evakueringens hensikt er å få berørte personer i sikkerhet og sørge for at deres grunnleggende behov blir ivaretatt.

Kommunen anbefaler for øvrig at man følger med på vei- og trafikkmeldingene, og da særskilt veiforbindelser i og til de evakuerte områdene.

Det er varslet veistengninger i områdene og mulige rutebåtinnstillinger. Se 175.no for oppdatert informasjon om vei- og trafikkforhold.

Saken oppdateres.