Søndag var rundt 50 ungdommer fra Troms samlet på Tvibit for å delta på Ungdomsrådets årlige vintermøte. I programmet var en workshop om «ungdomsmedvirkning og innlegg – tale og presentasjonsteknikk» ledet av Lennart Jenssen (16), leder i det regionale ungdomsrådet (RUST).

– Det er faktisk ikke så vanskelig å få en mening til å bli noe, og man skal ikke være redd for å mene noe mot normen, sier ungdomsrådslederen til iTromsø.

– Folkens, fremtiden er avlyst

Fra scenen forteller en engasjert Jenssen om hva man bør tenke på når man skal formidle noe til et publikum, og at punchline og sitater er en god idé.

– Sitatene kan være ditt eget eller kjente sitater fra andre. Har man for eksempel et innlegg om klimautfordringene dagens samfunn står ovenfor, kan man starte innlegget med å si:

– Folkens, fremtiden er avlyst!

– Det er noe som skaper oppmerksomhet og vil bli husket, forteller han.

 VINTERMØTE 2023: Engasjerte ungdommer på Tvibit, godt i gang med øvelser som skal hjelpe dem å bli flinkere på talerstolen. Foto: Mona Albrigtsen

– Lov å drite seg ut 

Fra Tvibit-scenen forteller Jenssen at kroppsspråket du har på scenen og en rød tråd gjennom presentasjonen er viktig, men at det også er rom for å feile.

– Den røde tråden er viktig for at det skal bli forståelig. Når du skriver, skal teksten henge sammen og gi mening. Nevner man for eksempel en katt i innledningen, må den dukke opp i hoveddelen også, sier han, og forteller videre:

– Det er lurt å tilpasse seg etter hvilket publikum man snakker til. Det er ikke alle som forstår politikerspråk. Hvis man taler foran kommunestyret, er en formel tone mer naturlig. Når man skriver er det en fordel å kutte ut lange avsnitt, unngå repetisjon, og komme fort til poenget.

– Når man går på talerstolen, er det din talerstol og din sal. Det er ingen som forventer et perfekt innlegg, og det er lov å drite seg litt ut, sier lederen i det regionale ungdomsrådet.

Retoriske virkemidler

Retoriske appellformer kan være nyttig å bruke for å få fram budskapet man vil formidle, og ikke minst for å holde på publikums oppmerksomhet.

– Her snakker vi om etos, patos og logos. Mens etos handler om din troverdighet som taler, spiller patos på følelser, og logos handler om fornuft. Alle tre kan og bør brukes som virkemidler i et innlegg, sier Jenssen, og legger til:

– Metaforer og humor er andre språklige virkemidler som er fine å bruke. Mens metaforer maler et bilde for publikum, kan humor være med på å løse opp stemningen, og gjøre at folk følger med på det du sier.

Ungdommene får også høre om den grunnleggende strukturen som hører hjemme i ethvert skriftlig eller muntlig innlegg: Innledning, hoveddel og avslutning.

– I innledningen er det viktig å fange publikums oppmerksomhet, slik at de har lyst å følge med videre. I hoveddelen skal du male et bilde som forteller en historie, og få fram argumentasjonen i innlegget. Essensen av hoveddelen skal komme fram i avslutningen, som en oppsummering, forteller Jenssen.

– Engasjementet her er helt i taket

Hva synes du om de unges engasjement her i dag?

– Jeg synes engasjementet her er helt i taket, og det virker som det er veldig mange som har lyst å komme med sine meninger, sier Jenssen til iTromsø.

Hvorfor er det viktig at ungdommen er interessert i tale- og skriveteknikker?

– Det er så viktig at unge er engasjerte i dette, fordi ungdommen er rett og slett fremtida, smiler han, og fortsetter:

– Det er jo vi som skal ta over når de voksne politikerne blir pensjonister!

Hva er ditt viktigste råd til unge mennesker som brenner inne med en mening de vil få ut?

– Hvis man brenner inne med en mening, skal man ikke nøle med å få den ut til venner og familie, eller at man tar kontakt med en avis som iTromsø. Kanskje får du meningen din på trykk lokalt eller nasjonalt. Det kan være fint å starte i det små, og så kan man gå flere sammen og få ytret sin mening i den store verden, sier han, og legger til:

– Noen har et medfødt talent for dette, men for de fleste er det en treningssak, og man må øve seg for å bli bedre.

NYTTIGE RÅD: Elma Kaisa Magdaleena Viik-Bruvold (15) (t.v.) og Adelin Andersen (15) deltok på vintermøtet for å lære seg å snakke høyt foran andre, og synes de fikk nyttige råd. Foto: Mona Albrigtsen

– Lære å prate bedre foran folk 

iTromsø tok en liten prat med Elma Kaisa Magdaleena Viik-Bruvold (15) og Adelin Andersen (15), som også deltok på fjorårets vintermøte. Begge var fornøyde med workshopen på Tvibit, og forteller at de er med fordi de ønsker å lære seg å snakke høyt foran en forsamling.

– Vi er med på vintermøtet for å lære å prate bedre foran folk, lære om politikk, og hvordan man skal være en troverdig taler, forteller Viik-Bruvold.

– Nå jobber vi med en oppgave der vi skulle velge mellom ulike temaer og skrive om ett av dem. Det er en fin måte å lære seg å skrive debattinnlegg, sier Andersen, og legger til:

– Disse rådene kan også være nyttige hvis man skal ha presentasjon på skolen.